категории: Препоръчани статии » Интересни факти
Брой преглеждания: 19354
Коментари към статията: 1

Редки метали в електрониката и електроенергийната индустрия

 

Редки и по-специално рядкоземни метали са много широко използвани в различни високотехнологични индустрии. Машиностроене, металургия, химическа промишленост, слънчева енергия, ядрена и водородна енергия, приборостроене, електроника - рядкоземните метали се използват навсякъде. Възможно е да се изброят всички области на приложение на редкоземни метали за много дълго време, но нека разгледаме част от този богат спектър, който се прилага директно в електрониката и електроенергийната индустрия.

европий

Обемът на редкоземни метали, използвани не само в компютърните технологии, но и в икономични източници на светлина, нараства всяка година. Например в САЩ, поради това, те прогнозират намаляване на консумацията на енергия за осветление 2 пъти. Там вече са създадени лампи с фосфори, съдържащи тербий, итрий, церий, европий, което направи възможно увеличаването на светлинната мощност до 3 пъти със съответната икономия.

магнитен влак

Свръхпроводящите материали на базата на ниобий позволиха на японците да създадат толкова силни магнити, че високоскоростни влакове с въздушна възглавница със скорост до 581 км / ч вече са изградени и работят.

фотоусилвателна

От голямо значение са фотоелектрическите свойства на рубидий и цезий, които определят тяхното значение за изграждането на фотоумножители, фотоклетки и други фотоелектрически устройства. Свойствата на цезия и рубидия са сходни, следователно тези метали са до голяма степен взаимозаменяеми.

По принцип тези метали са доста широко използвани в радиото, и в електротехниката, и в електрониката, те се използват при производството на флуоресцентни лампи, а цезиевите и рубидиевите съединения, подобно на самите метали, са удобни като катализатори и препарати при неорганичен и органичен синтез.

Литият се използва главно в ядрената енергия и по време на електролиза на алуминий, Литиевият карбонат, като добавка към алуминия, намалява точката на топене на електролита, намалява консумацията на анод и криолит, допринася за икономия на енергия и намалява цената на метала.

Стъкло за катодни тръби, картини, чаши с електрически изолационни свойства - литиевите добавки играят важна роля в тези области. Разбира се, литият се използва широко в химическите източници на енергия.

слънчева батерия

Scandium е особено разпространен в областта на високите технологии: системи за съхранение на данни с висока скорост на обмен на информация; добавен в живачна лампа скандиев йод, в много малки количества, приближава светлината си до естествената слънчева светлина. Електродите за скандиев хромид са направени за MHD генератори, Scandium също е част от материалите за слънчеви панели.

Електролитични кондензатори

Танталът като материал от анодни филми със специални диелектрични свойства се използва в електрониката. Електролитични кондензатори въз основа на него е по-добър от алуминий, въпреки че те са проектирани да работят с по-малко напрежение.

титан

Титанът, подобно на неговите сплави, се характеризира с повишена якост дори при високи температури, устойчивост на корозия и в същото време ниска плътност. Мрежа и други детайли на електрически вакуумни устройства, работещи при високи температури, са направени от нея.

волфрам

Основата на термоустойчивите сплави е волфрам. Нажежаемите нишки и други детайли на електрическите вакуумни устройства са направени от волфрам.

употреба на молибден

Молибденовите сплави, подобно на самия молибден, се използват за производството на части от електрически вакуумни устройства, предназначени за продължителна работа при температури до 1800 ° C във вакуум.

Изработено е много оборудване от молибден за работа в агресивни среди, включително елементи от ядрени реактори. Високотемпературни пещи, електрически втулки - използвайте молибденовата лента тук.

Неодимов магнит

Особено голямо търсене са неодимовите и диспрозиевите оксиди, използвани за производството мощни магнити.

бисмут

Висмутът участва в производството на полупроводникови материали, по-специално за термоелектрически устройства, като такива материали включват телурид на бисмут и селенид, а тесмурът на бисмут-цезий предлага перспективата за производство на полупроводими суперпроцесорни хладилници.

Особено чистият бисмут позволява да се получат намотки за измерване на магнитни полета, тъй като съпротивлението на бисмута почти линейно зависи от магнитното поле, чрез измерване на съпротивлението на такова намотка може да се разпознае силата на външното магнитно поле. Висмутът е също един от компонентите на безоловни приспособления за ниско топене, използвани за монтиране на чувствителни микровълнови компоненти.

селен

Селенът е дупков проводник (p-тип), като полупроводник, селенът се използва в слънчеви панели, работещи както в открито пространство, така и на земята. Допиран със селен олово е материалът на решетките за батерии.

оловно-кисела батерия

Телурият се използва като добавка при производството на оловно-киселинни батерии. Телуриевите оловни сплави имат висока пластичност и са издръжливи, поради което кабелите също са направени от тях. Сплавта на телур, цезий и бисмут позволи да се постави рекорд за полупроводников хладилник, температурата достигна -237 ° C.

Очилата на базата на телур са полупроводници и освен електрическа проводимост, тяхната заслуга включва запалимост и прозрачност. Такива очила са намерили приложение в изграждането на химическо оборудване за специални цели.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Свръхпроводимост в електроенергийната индустрия. Част 2. Бъдещето принадлежи на свръхпроводници ...
 • Примери за използването на керамични материали в електротехниката и електроенергията ...
 • Как се променя съпротивлението при нагряване на метали
 • Най-популярните материали за електроизолация
 • Вакуумни устройства вчера и днес

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Сега селенът се използва най-много за производството на принтери и копирна техника. те са покрити с фоточувствителни барабани за пренасяне на мастило на хартия.