категории: Препоръчани статии » Автономно захранване
Брой преглеждания: 2957
Коментари към статията: 0

Дизелов генератор - устройство и принцип на работа

 

Когато придобивате дизелов генератор с една или друга цел, е важно да разберете принципа на неговата работа, тъй като ако не разбирате с какво се занимавате, можете случайно да изгубите симптомите на неизправности и просто да нарушите правилата за работа на това устройство.

Най-често срещаният дизелов генератор (който е подходящ за дом или малко предприятие като източник на резервно захранване) се състои от няколко основни блока, инсталирани вътре в рамката, често защитени от шумопоглъщащ корпус: резервоар за гориво, дизелов двигател, ръчен стартер, електронен блок за автоматично управление и стабилизация на напрежението алтернатор (директно алтернатор), батерия със зарядно. В допълнение, системите за смазване и охлаждане на двигателя, както и изпускателната система се прилагат в рамките на дизеловата генераторна рамка.

Дизелов генератор - устройство и принцип на работа

Принципът на производство на електроенергия в този тип генератор се основава на използването на дизелов двигател в комбинация с алтернатор. Моторът с вътрешно горене на дизеловия клапан позволява надеждно механично завъртане на ротора на генератора без прекомерен шум, големи размери и излишни отработени газове в сравнение с други решения за течно гориво.

Енергията на горивото, изгорено тук, първо се преобразува в енергията на разширяващия се газ, който притиска буталата, и те въртят коляновия вал. Така химическата енергия на горивото се преобразува в механична енергия на въртене на коляновия вал. Коляновият вал от своя страна прехвърля въртенето към ротора на генератора.

Дизелов генератор Atlas Copco QEP R6.5

Алтернаторът (или алтернаторът) може да бъде синхронен или асинхронен, вътре в тялото му има въртящ се ротор (с четки или без четки) и неподвижен статор с намотка. Магнитното поле на въртящия се ротор пресича намотката на статора, предизвиквайки ЕМП в него, като по този начин създава електрическо напрежение и ток с необходимите за потребителя параметри.

Смята се, че синхронен алтернатор е по-подходящ за подаване на мощни товари, а за потребителите, чувствителни към спада на напрежението, като хладилници, е по-подходящ асинхронен алтернатор с по-добра способност да поддържат постоянно изходно напрежение.

Дизелов генератор

И така, дизеловият двигател с вътрешно горене предава въртене към ротора на генератора. А за нормалната работа на двигателя с вътрешно горене той е оборудван с батерия със зарядно устройство, ръчен стартер, система за смазване с тръбопровод и филтър, охладителна система, както и система за подаване на гориво с помпа, тръбопровод и камини. Големите промишлени модели на дизелови генератори допълнително имат система за термична поддръжка на двигателя на приемливо ниво, както и система за разпределение на електричество.

Охлаждащата система в модерен дизелов генератор може да бъде течна или въздушна. Най-простите домакински генератори традиционно имат въздушно охлаждане, докато индустриалните модели са оборудвани с течност. Има системи за подаване на въздух със и без турбокомпресор.

Времето на работа на дизеловия генератор е ограничено от подаването на гориво в резервоара за гориво и зависи от мощността, взета от генератора. Обикновено разходът на гориво за дизеловите генератори на различни модели е в диапазона от 6 до 50 литра на час, в зависимост отново от поетата мощност и конкретната мощност на единицата.

Диапазонът на изходното напрежение, характерен за мобилен дизелов генератор, е от 200 до 400 волта, а изходното напрежение може да бъде еднофазно или трифазно. По-ефективните трифазни версии имат номинална стойност 380 волта, еднофазните версии имат 220 волта.Мобилните дизелови генератори се предлагат при номинална мощност от 1,5 до 20 кВт. Промишлени - от 20 до 100 и повече кВт.

Вижте също по темата:Десет често задавани въпроса при закупуване на домашен генератор

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Видове електрически генератори и принципите на тяхната работа
  • Десет често задавани въпроса при закупуване на домашен генератор
  • Поддръжка на генератора - 5 лесни стъпки
  • Какво да вземете предвид при избора на генератор
  • Как работи електрически генератор?

  •