категории: Препоръчани статии » Автономно захранване
Брой преглеждания: 4956
Коментари към статията: 5

Мрежови мрежови инвертори за слънчеви панели

 

В тези райони, където е проблематично или непрактично да се свързва към централизирана електропреносна мрежа, особено в слънчеви райони, хората често прибягват да използват в частните си домакинства слънчеви панели, Те преобразуват енергията на слънчевата радиация в електрическа енергия и по този начин позволяват на потребителя да получава електричество за собствените си нужди, независимо от мрежата на държавата.

Но поради факта, че производството на електроенергия на слънчевите панели е неравномерно (през различно време на деня, както и в зависимост от облачната покривка и текущите климатични условия), човек трябва да акумулира енергия през цялото време в батерии с голям капацитет, Такива батерии са скъпи, а животът им е ограничен.

Оловните батерии ще работят в такава система за около 5 години, а литиевите батерии - за около 10 години, но също така струват 5 пъти по-скъпо от оловни. Така в крайна сметка именно батериите увеличават реалната цена на електроенергията, генерирана от слънчеви панели.

На практика се оказва, че периодът на изплащане на слънчевата система с батерии и инвертор не оправдава използването й и би било много по-изгодно да се проведе конвенционална мрежа, да се свърже като всички останали и да се получи електричество от конвенционална електроцентрала.

Соларни панели за автономно захранване у дома

Възможно ли е напълно да избавите вашата система от слънчеви панели от батерии, но в същото време да използвате всички предимства, които тя може да даде? По принцип е възможно. За това ще бъде необходимо просто да се доставят електричеството, генерирано от слънчеви панели, към общата мрежа през цялото време, където всъщност това винаги е необходимо.

Когато е нощ в двора, собственикът на слънчевите панели, ако е необходимо, ще получава електричество от общата захранваща мрежа и през деня ще доставя излишък от електроенергията, генерирана от слънчевите й панели в мрежата, и по този начин неговите слънчеви панели винаги ще останат на работа, а той и неговият домакинство - с ток. Просто инсталирайте нето Инвертор за свързване на мрежа.

Схемата за свързване на слънчевата батерия към електрическата мрежа чрез инвертор

Да предположим, че частната слънчева система на собственика е доставяла 360 кВтч електроенергия в мрежата за един месец, но през същия месец 300 кВтч е взета от общата мрежа от тази ферма. Това означава, че балансът в полза на нашия човек възлизаше на 60 кВтч, което той даваше повече от потребеното.

Така че по принцип следващия месец електроснабдителното дружество може да върне тези 60 кВтч в него, без да начислява такса за тях, или самата компания може да плати на този човек за тях. Правят това в САЩ: сключва се споразумение между собственика на слънчевите панели и разпределителната компания, на системата е инсталиран инвертор, който отговаря на всички изисквания на мрежовата връзка и всички са доволни.

Какво представлява мрежовият инвертор? Мрежа - мрежа, връзка - свързана. Мрежово свързан инвертор. По принцип инверторът, в обичайния смисъл, е устройство, което преобразува постоянен ток в променлив ток от стандарт на напрежение и честота за мрежата - 240 волта 50 Hz или 120 волта 60 Hz.

Но за разлика от мрежата инвертор от конвенционален инвертор, се включва не между батерията и потребителя, а между локалния източник на електроенергия, който може да бъде малка соларна централа, и електрическата мрежа.

Този инвертор по време на своята работа чувствително следи честотата и фазата на синусоидалното мрежово напрежение с цел адекватно и с висока точност във времето да доставя електричество на тази мрежа. За да направите това, инверторът трябва да поддържа изходното си напрежение малко по-високо от текущото напрежение в мрежата, а фазовият аванс не трябва да надвишава 1 градус спрямо мрежата.

Мрежов мрежов инвертор

Инверторът на мрежата се управлява от микропроцесор, който следи честотата, формата и фазата на мрежовото напрежение в реално време и след това в реално време осигурява променливо синусоидно напрежение със съответната честота и най-важното - фаза, като същевременно осигурява адекватен баланс на реактивната мощност , в зависимост от естеството на натоварването, създадено от свързаните към момента потребители.

Контролен панел на инвертора

Така че в мрежата няма пренапрежение или претоварване. Ако по някаква причина напрежението изчезне в централизираната мрежа, микропроцесорът на инвертора незабавно инициира прекъсване от мрежата (това е изискване на Националния електротехнически стандарт на САЩ), така че захранването да остане обеззаредено от обслужващия персонал по време на ремонтните дейности.

На практика такъв инвертор, след като бъде правилно инсталиран, не изисква никаква поддръжка в бъдеще и, което е по-важно, не изисква батерия за съхранение.

Решетките с мрежова връзка са трансформаторни (с нискочестотни трансформатори) и високочестотни (използват се трансформатори и по-малки дросели).

Нискочестотните трансформаторни инвертори незабавно генерират електричество, подходящо за захранване към електрическата мрежа. Високочестотните първо преобразуват директното напрежение на ниско напрежение във високочестотно импулсно напрежение, след това импулсният ток се коригира и чак след това се подава към мрежата със съответната ниска честота и фаза. Инверторите без трансформатор (без галванична изолация) са безопасни.

Вижте и от чуждестранния опит: Затворено окабеляване и неговото използване

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Инвертор: синусова вълна или модифицирана синусоида?
 • Инвертор за домашна слънчева електроцентрала
 • Как са подредени и работят слънчевите панели?
 • Слънчеви функции
 • Слънчева енергия за дома

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Генадий | [Цитиране]

   
   

  Имаме такава опция е невъзможна и такива гишета не се предоставят. Два тарифни брояча и тези не са много често срещани.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Николай Василиевич | [Цитиране]

   
   

  Според нашите длъжностни лица е нелепа мрежа да даде зелена светлина на подобна схема. Как така? Изведнъж мрежата ще се дължи на потребителя? Можете ли да си представите това? Не мога дори в сладки сънища.

   
  Коментари:

  # 3 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  По същество статията. Човекът, който го е написал, „плава“ малко в темата. Зелената енергия се развива не само в Щатите, но и в цяла Европа. През последните 5 години тази тема активно се развива в Украйна. Днес в Украйна, вероятно най-високата тарифа в Европа и може би в света. Плащанията са 0,18 евроцента за kWh произведена енергия.
  За да се свържете с мрежата и да преброите генерираната и консумираната електроенергия, са инсталирани специални двупосочни измервателни уреди, които всъщност водят записи. Уредите за измерване са оборудвани с модем и са свързани към ASKUE -Автоматична счетоводна система за контрол на електричеството. Чрез свързване. Мрежовият инвертор е свързан паралелно с мрежата и е напълно синхронизиран с мрежата. Повечето мрежови инвертори са без трансформатор и при правилна инсталация са доста безопасни.
  По батерия. Животът на батерията по-правилно се счита не като броя на годините, а като броя на циклите на зареждане и разреждане до определена граница. Киселини, а те включват AGM и GEL, в добро качество 300-500 цикъла, литиеви - до 5000-6000 цикъла. И като цяло темата е много интересна и много обещаваща, можете да пишете дълго, но късно ... Всичко най-добро.

   
  Коментари:

  # 4 написа: Иван. | [Цитиране]

   
   

  Напълно не съм съгласен. От този инвертор енергията ще потече по цялата линия и ще достигне до всички консуматори, което ще доведе до претоварване или повреда на инвертора. Неволно включвате газовия генератор в общата мрежа, така че той веднага се изважда, въпреки че няма напрежение в линията.

   
  Коментари:

  # 5 написа: Сергей | [Цитиране]

   
   

  Иван.,
  Е, не знаете как работи мрежовият инвертор. Има мрежови мрежи с възможност за ограничаване на генерирането на мрежата, ако не е необходимо да продавате генерирана излишна електроенергия. За да ограничат предаването на електрическа енергия, в мрежата се поставят ограничители, които измерват собственото им потребление и, ако е необходимо, ограничават изхода от слънцето ... Струва си да се обърне внимание и на факта, че мрежовите инвертори са синхронизирани с мрежата и в случай на прекъсване на захранването те незабавно изключват генерацията, за да не навредят електротехник, който може да работи по това време ...