категории: Препоръчани статии » Автономно захранване
Брой преглеждания: 23259
Коментари към статията: 3

Инвертор: синусова вълна или модифицирана синусоида?

 

Едно от незаменимите устройства на системата за резервно захранване на вашия дом е инвертор, Това устройство е предназначено за преобразуване на постоянен ток от батерии до променливо напрежение 220 V с честота 50 Hz, тоест осигурява подобно захранване на електрически уреди във вашия дом. По пътя инверторът може да реши допълнителни проблеми. Такива са например изхвърлянето на натоварването по време на критично разреждане на батериите. Има инвертори, които включват контролер за зареждане.

Инвертор: синусова вълна или модифицирана синусоида?

Моля, обърнете внимание, че това устройство е необходимо за резервно захранване, като Основната мощност се захранва от мрежово напрежение 220 V AC с честота 50 Hz. Тъй като резервното захранване е необходимо, когато главното захранване е изключено, то трябва да осигурява същите параметри като главното.

В случай на автономно захранване, инверторът може или не може да се използва. Зависи от вашия избор на план за захранване. Ако използвате обикновени домакински уреди в къщата, чиято мощност е проектирана за напрежение 220 V AC, тогава имате нужда от инвертор. Някои от тях са привърженици на използването на електрически уреди, захранвани от 12 V, след това се справят без инвертор. И в двата случая има предимства и недостатъци.

Когато избирате инвертор, на първо място, трябва да решите какъв товар е в къщата ви. Факт е, че инверторите могат условно да бъдат разделени на два вида.

Първият е синусоидни инвертори, които осигуряват синусоидална форма на напрежение на изхода. Инверторът, така нареченият инвертор с чиста синусова вълна, ще осигури захранване на всеки от вашите домакински уреди. Неговата форма на напрежение не се различава от формата на напрежение на централизирана мрежа.

Вторият е инвертори с квазисинусоида (като синусова вълна) или модифицирана синусоида на изхода. И тези инвертори трябва да се използват с повишено внимание. Те могат да работят, когато няма устройства с трансформаторни входове сред потребителите, електрически двигатели и други устройства, представляващи индуктивния характер на товара.

Какво заплашва това? Това заплашва с преждевременна повреда на вашите домакински уреди, като при храненето им с несинусоидален ток в най-добрия случай настъпва загуба на мощност, а в най-лошия случай - прегряване. При електронните устройства, които наблюдават качеството на напрежението, това може да доведе до повреди.

Какъв е проблемът? Вземете инвертора от първия тип и не режете мозъка си. Проблемът е разликата в тяхната стойност. Синусоидните инвертори са 2 пъти по-скъпи, понякога 2,5 пъти. Затова има смисъл да се занимавате със своите потребители, преди да изберете инвертор.

Борис Цупило

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Мрежови мрежови инвертори за слънчеви панели
 • Инвертори CyberPower
 • Инвертор за домашна слънчева електроцентрала
 • Какво е заваръчен инвертор и как работи
 • Изчисляване на слънчева електроцентрала за дома

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Олег | [Цитиране]

   
   

  Натоварванията могат да бъдат разделени на няколко групи: индуктивни, трансформаторни, импулсни и десет. Използването на инвертор с правилния синус е оправдано само за индуктивни и трансформаторни натоварвания (хладилници, перални машини, аудио оборудване (трансформатор). И други потребители (лаптопи, компютри, телевизори (не CRT)), лампи с нажежаема жичка, LED лампи и т.н. не изискват задължително условие за нормално работа.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Василий | [Цитиране]

   
   

  Пояснение от любителя: всички хладилници получават без изключение?

   
  Коментари:

  # 3 написа: Алексей | [Цитиране]

   
   

  Елементите на пелети не падат :)