категории: Електротехник у дома, Предпазни мерки за безопасност
Брой преглеждания: 15280
Коментари към статията: 2

Основните причини за токов удар в ежедневието

 

Основните причини за токов удар в ежедневиетоОт 1879 г. безопасността на хората, работещи с електричество, е гореща тема. Тогава е регистриран първият случай на човешка смърт от излагане на електрически ток.

Оттогава броят на жертвите непрекъснато се увеличава. Въз основа на тъжната статистика са създадени правила за сигурност, всеки елемент в който се основава на нечия друга трагедия.

Електриците от различни професии се обучават от няколко години от училища, техникуми, институти и специализирани курсове. След това завършилите институции преминават на стаж в енергийните предприятия, преминават множество изпити и тестове. Едва след това им е позволено да работят независимо.

Въпреки това, дори електротехници с високо пета група по безопасност поради грешки и небрежност понякога получават сериозни електрически наранявания.

За съжаление, обикновен човек няма такава теоретична подготовка и практика в работата с електричество. И няма нужда да знае всички тънкости на нашата професия. Но да се спазват елементарни правила, които между другото се разказват на всички от училищната скамейка и детската градина, е просто необходимо.

Бих искал читателите на статии на този сайт да станат активни проповедници за безопасно боравене с електрически инсталации, не само в производството, но и в ежедневието, сред своите близки. Думата на специалист, подкрепена от факти от живота, винаги е добре отпечатана в паметта и се възприема с по-голяма увереност от обикновения текст. Тя никога не може да бъде „излишна“.

Човешката психология бързо се приспособява към всичко познато: електричеството ни заобикаля навсякъде, улеснява живота, а неизправностите в него рядко се появяват и обикновено правят малко вреда. Но, до определено време ...

Ето защо, разкажете за околните още веднъж основните причини за токов удар при хората у дома. Бъдете сигурни: думите ви ще предпазят любимите хора от злополука.


Какво е забранено да се прави с електрически уреди в дома


Повредени уреди

Всеки захранващ приемник има изолационен слой. Тя покрива най-критичните места на жицата с дори няколко слоя, за да се изключи контакт на човешката кожа с потенциала на захранващата мрежа. Но небрежното боравене с електрическото окабеляване, механичното въздействие върху него, прегряването от неправилни товари или разхлабени контакти нарушават неговите диелектрични свойства.

Не докосвайте излагания метал върху жив проводник и не използвайте превключватели, контакти или щепсели с разрушени заграждения. Това е пряка предпоставка за електрически наранявания.

Типични повреди на домакински уреди

За да изключите подобни случаи, провеждайте периодични проверки на състоянието на всички устройства и електрически проводници. Още по-добре, проверете състоянието на изолацията му с измервания. Но това е доста опасно събитие и може да бъде поверено само на специалисти.


Ремонтни работи

Цялото дефектно електрическо оборудване трябва да се извади от експлоатация, за да се отстранят повредите. И само обучен човек може да го направи. В противен случай последствията от неквалифицираните ремонти могат да бъдат непредсказуеми.

Неквалифициран ремонт на електроуреди

Внимателно боравене с оборудването

Не разглобявайте електрически уреди, свързани към мрежата. Работете със захранващия кабел особено внимателно. Недопустимо е да го дърпате, за да преместите електрическата печка, желязо или да извадите щепсела от контакта.

Внимавайте за захранващия кабел

По този начин можете лесно да организирате късо съединение. Захранващите кабели често са подложени на усукване, огъване и издърпване. загрейте. Вътре в тях могат да възникнат счупвания и скали. Те са в състояние да нарушат добрия контакт, да причинят дъга, водеща до пожар.

Необходимо е внимателно да работите с вашите електрически уреди.


Подмяна на крушки в лампи

Всеки възрастен, да не говорим за децата, трябва да знае, че е забранено да се ремонтира електрическо оборудване под напрежение. Всяко действие с електрически приемници трябва да се извърши, когато захранването е изключено.

Често хората се нараняват, когато завинтват / завъртат обикновени крушки с нажежаема жичка. Превключвателят на светлината винаги трябва да е изключен.

Сменяйте крушката само когато напрежението е изключено.

Металната нишка на капачката може да заседне в патрона, а закрепването му с крушката може да се разхлаби. В резултат на това стъклената част ще се обърне, вътрешните нишки на захранващото напрежение, изработени от отворен метал, ще се допират един до друг, създавайки късо съединение.


Контакт с тялото на устройства, свързани с напрежение

В двупроводна мрежа (фаза, нула) работи по TN-C система, по време на разрушаването на изолацията на корпуса се появява опасност за живота. Ако човек докосне такова устройство с една част от тялото (съдомиялната машина е показана на фигурата), а другата със строителните конструктивни елементи, свързани със земята (на снимката - тръбопровод), токът ще потече през тялото му по този път.

Разрушаване на изолацията върху тялото

За да се предотвратят такива наранявания, се използват защити, които реагират на течове на теч. Остатъчен токов уред (RCD) при такова електрическо окабеляване той ще намали вредния ефект на тока, а в схема, оборудвана със защитен PE проводник за системи TN-S или TN-C-S, ще предотврати авария.

Правилното свързване към заземяващия контур на всички корпуси на домакински уреди, използването на потенциална система за изравняване е ключът за предотвратяване на токов удар за жителите.


Дълга експлоатация на електрически уреди

Съвременните хладилници, фризери и някои домакински уреди са проектирани да извършват непрекъснат технологичен цикъл. Те са оборудвани за това с автоматични системи за управление.

Дори такива устройства могат да се разрушат и да изискват периодичен мониторинг от собственика. Изгорелите електродвигатели, наводнените подове или случаите на наводняване на съседи отдолу са ярки потвърждения за това.

Последствия от повреди

За работещи машини и електрическо оборудване, проверката от човек все още е необходима.


домашно

Обичаме да изработваме нещо със собствените си ръце. Сега е много лесно да намерите много съвети как да направите домашна машина, отопление, заваряване ... Но дали сме достатъчно квалифицирани, за да направим всичко това не само работещо, но и безопасно за работа? Със сигурност не винаги.

Направи си сам електрически домашни продукти

Конструкциите на много домашни нагреватели са не само опасни от пожар, но и могат да създадат електрически наранявания.

Във всеки случай, преди пускането в експлоатация на домашни електрически уреди, е важно не само да се измери съпротивлението на електрическата изолация, но и да се тества. Това се прави от специализирани електрически лаборатории.


Поддържане на защитни проводници

Във всички жилищни помещения при пускане в експлоатация на електрическата верига се монтират въвеждащи екрани. По правило те са оборудвани с електромер и прекъсвачи или предпазители.

Те трябва да се поддържат в добро състояние. Това изискване е особено приложимо за стари къщи в селските райони, където все още можете да намерите работещи, но остарели електрически табла с индукционен метър и два коркови предпазители. В тях, вместо промишлени стопяеми вложки, собствениците инсталират домашно приготвени "бъгове" - парчета от произволно избрани проводници.

Често стойностите им са твърде високи: за да не се променят още веднъж по време на прегаряне. Именно поради тази причина те не винаги бързо изключват възникналото късо съединение, а в някои случаи изобщо не работят.

Същото изискване важи за настройките на прекъсвачите. Изборът, конфигурирането и тестването им е важен елемент от електрическата безопасност.деца

Те винаги са любознателни, пъргави, активно се катерят на всички достъпни и дори забранени места. По този начин те научават света около тях, овладяват го. Но може ли възрастен човек винаги да следи поведението на бебето и да го предпазва от излагане на ток? Как да избегнем инциденти?

Родителите трябва да вземат предвид възрастта на детето и неговото развитие. Деца под три години трябва да изключат достъпа до електрически уреди с мебелни елементи, прегради, огради. Не забравяйте да посочите зоните с ограничен достъп и да предложете, че те не трябва да бъдат включени там.

Всички контакти на електрическите контакти трябва да бъдат затворени с диелектрични тапи. В крайна сметка децата могат да залепят там пирон, щифт или друго парче метал.

Децата от всички възрасти трябва упорито да обясняват правилата за безопасното боравене с електричество в дома и на улицата. За целта са написани много книги за тях и са заснети много образователни карикатури. Например „Съвети на леля Сова“.

Такива видео уроци са създадени от специалисти, като вземат предвид спецификата на детската психология. Те са информативни, добре запомнени. Особено когато родителите дават обяснения по пътя и след като споделят, споделят коментари и задават водещи въпроси.

В заключение на статията бих искал да се обърна още веднъж към електротехниците: със сигурност, въз основа на собствения си опит, вие също знаете причините за токов удар в ежедневието. Споделете ги с вашите близки! Вашите съвети винаги ще бъдат добре дошли. Те ще помогнат да се защити човек от получаване на електрически наранявания.

Прочетете също по тази тема:Как да предпазим децата от токов удар

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да предпазим децата от токов удар
 • Основните причини за токов удар на улицата
 • Електрическа безопасност у дома
 • Какъв стрес е опасен за човешкия живот?
 • 10 правила и препоръки относно електрическата безопасност по време на ремонтните работи ...

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Описано е много подробно, мисля, че тази статия трябва да се чете на децата в училище в началното училище. За тях мисля, че ще бъде много полезно да разберете всички възможни източници на заплахи за здравето им от електричество. Макар и понякога дежурен, аз се изненадвам, когато виждам как възрастните се нараняват, поради елементарни причини, че възрастен човек, както би трябвало, трябва да знае добре.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Благодаря ви! Ще покажа статията на мъжа си задължително. Освен това е почитател на смяната на крушките, когато светлината е включена (което много ме плаши). И много ви благодаря за съветите на леля Сова (не знаех за такава карикатура и че въпросът за сигурността с електричество е покрит там), надявам се да помогне на прекалено любопитно дете.