категории: Електротехник у дома, Предпазни мерки за безопасност
Брой преглеждания: 20298
Коментари към статията: 4

Как да предпазим децата от токов удар

 

Как да предпазим децата от токов ударЕлектричеството носи много ползи за човека. Но е опасно, особено за децата. Ако възрастен човек вече има определен житейски опит и знае основни правила за безопасност, тогава децата, особено малките, познават само този свят. Те са любопитни, активни, пъргави и оценяват всичко, което ги заобикаля със сетивата им.

Децата изследват всички предмети около тях, докосват ги с ръце, могат да ги залепят в устата, да си оближат езика или да захапят зъби, да дъвчат. По този начин те придобиват опит за по-късен живот. Човешките сетива обаче не са в състояние да определят наличието на напрежение и децата не разбират опасностите му. Родителите и всички възрастни са длъжни да създадат безопасни условия за живота си, да научат на точното боравене с електрически уреди.

Осигуряването на тези условия изисква диференциран, индивидуален подход, като се вземе предвид възрастта на децата. Децата до 3-5 години обикновено са под контрола на родителите и полагащите грижи у дома, на улицата и в детската градина. За да се гарантира тяхната безопасност, е достатъчно да се поддържа електрическото окабеляване на апартамента в технически надеждно състояние, да се блокира достъпа до търговски обекти, домакински уреди и отделни проводници.

Деца и електрически контакти

Това става с доста проста инсталация на пластмасови диелектрични тапи, предлагани в широк диапазон. След като бъдат поставени и закрепени в контактните гнезда, бебето няма да може да постави шипове, пирони, игли за плетене и всякакви други метални предмети, през които може да бъде изложено на ток.

Всички ключове и контакти в апартамента трябва да бъдат сигурно фиксирани. Децата не трябва да имат достъп до домакински уреди и техните проводници. В противен случай те могат да дръпнат електрическия кабел или да започнат да тестват механичната му якост със зъби или с първите уловени предмети.

Деца и жици

Опасността за децата е представена от включените лампи за маса, електрически нагреватели, вентилатори и други устройства.

Но ограничаването на достъпа до електрическо оборудване не е единствената мярка. Фокусът трябва да бъде върху образование по безопасност за деца, Още на тази възраст те могат добре да си спомнят какво им обясняват родителите им. По-добре е да го направите по игрив начин, комбинирайте го с показване на специални образователни детски карикатури и обсъдете сюжета след гледане.

Съвместните уроци с деца по безопасност, които се провеждат от учители в детската градина, имат добър ефект върху поведението на децата. Участието в правилно организирано колективно събитие им позволява да обменят впечатления с други деца, които формират стабилно съзнание за правилно поведение в различни ситуации.

Родителите вече предоставят повече свобода на деца над пет години, имат по-малък контрол върху действията си, пускат някои да участват в игри на открито с връстници на чист въздух, каране на колело. В този момент е важно да се формулира в детето ясно познаване на опасните фактори на електричеството.

Той трябва да разбере, че електричеството се предава по тел и представлява огромна опасност. Не можете да се изкачвате на полюсите на електропроводи, да играете под тях, да хвърляте всякакви предмети върху проводниците.


Децата обичат колективни игри с хвърчила, но те могат да се играят само на открити места, далеч от електропроводи. Хвърчилото може да бъде хвърлено върху проводници от поток въздух и това е сериозна предпоставка за токов удар.

Кайт лети

В дворовете на къщи или в близост до тях трафопостове са инсталирани разпределителни шкафове. Една от любимите детски игри е криеница. Не прониквайте в заграждението на електрическото оборудване.Това дете трябва да е ясно.

Не прониквайте в заграждението на електрическото оборудване

По времето, когато децата получат свобода да влязат в двора, те трябва да са развили инстинкт:

 • Не приближавайте хлабави или скъсани проводници (възможно поразяващ стрес);

 • не се приближавайте до заграждението на електрическото оборудване, дори ако то е затворено;

 • Не играйте в близост до OHL стълбове;

 • Съобщавайте незабавно за нередности на възрастни.

Висящи проводници

Когато едно дете порасне и тръгне на училище, то получава още повече свобода. Това изисква той вече да има повече познания за безопасно поведение и работа с електрическо оборудване в дома и на улицата.

Оставен сам у дома, той не трябва:

 • независимо включете електрическите уреди;

 • поправете и отстранете защитните капаци от домакински уреди, сменете предпазители, електрически лампи;

 • докосвайте работещите устройства с мокри ръце и още повече ги избършете или измийте с вода.

Ако се установи миризма на горяща изолация или искри, е необходимо незабавно да обезвредите устройството, но не можете да издърпате захранващия кабел на ръка.

Намирайки се на улицата в компанията на връстници, децата извършват „героични“ действия, демонстрирайки своята сръчност, смелост, точност и други качества. Те могат да се опитат да счупят изолатори на надземни линии, да се изкачат на височина по дължината на полюсите на електропровода, забравяйки всички уроци по безопасност под въздействието на неразбиращи хора или да отворят ключалки от шкафове с електрическо оборудване.

Друго опасно място е резервоар, разположен близо до електропровода. Риболовът под проводниците на електропроводи е строго забранен. При леене с въдица петметров въдица увеличава разстоянието от рибаря до куката с 10 метра, което е достатъчно, за да хвърлите жиците. На мокра риболовна линия електрически ток през тялото на човек веднага ще започне да тече в земята, което е смъртоносно.

Родителите са длъжни да обсъждат всички тези случаи с децата си и то не веднъж.

Дори в училище, под наблюдението на учител, по време на часове по трудови уроци или в лабораторни упражнения по физика или химия, опасност от токов удар, За да ги избегне, детето трябва внимателно да следва всички инструкции на учителя, да не участва в независими експерименти и да бъде палаво.

В много детски лагери за отдих учителите заедно с енергийни инженери започнаха да провеждат уроци по електрическа безопасност, които използват видеоклипове, презентации и други ефективни методи на преподаване.


Основните мерки за защита на децата от токов удар са:

 • поддържане в технически добро състояние на електрическо оборудване;

 • навременният ремонт на повредени електрически уреди;

 • продължаващо обучение на детето в мерки за безопасно поведение, включително работа с електрически устройства;

 • периодичен мониторинг на поведението на децата от родители и учители.

Освен това всички родители трябва да знаят правила за оказване на първа помощ за деца, изложени на електрически ток, Трябва да се разбере, че първото действие, което трябва да се извърши много бързо, е обеззаразяване на мястото на лезията. Електрическият ток, преминаващ през мускулите на човека, причинява тяхното рязко свиване, поради това жертвата може да бъде под напрежение за дълго време. Най-доброто изключване се извършва чрез съвременни средства за защита: прекъсвачи, RCD, дифавтомия.

Но ако те не са инсталирани, тогава е необходимо да се освободи напрежението ръчно с помощта на импровизирани защитни средства от диелектрични материали. В същото време самият болногледач не трябва да става жертва на електрически ток.

След като изключите напрежението, трябва незабавно да оцените състоянието на детето, неговото съзнание, пулс, дишане и във всеки случай да се обадите на лекар. Ако няма признаци на живот, тогава е необходимо да се пристъпи към осигуряване на кардиопулмонална реанимация: изкуствено дишане и външен сърдечен масаж.

Детето внимателно, но бързо сложи гърба си върху твърда повърхност и отвори дихателните пътища за достъп на въздух. За целта хвърлете главата си назад и леко повдигнете брадичката. Те поемат въздух в белите дробове и в една секунда правят два издишвания в устата на детето. Носът му трябва да бъде притиснат с пръсти, а устните му да покриват напълно устата му. Тогава въздухът ще премине в белите дробове, а гърдите ще се издигнат.

След това трябва да направите 30 преси с ръце върху гърдите на детето. За да направите това, едната длан се поставя върху центъра на гръдната кост, а другата се поставя под ъгъл върху нея. Големината на налягането трябва да е достатъчна за създаване на циркулация на кръвообращението, но не да надвишава 1/3 или 1/2 от дълбочината на гърдите. В противен случай ребрата могат да се повредят. Темпът на щракване трябва да бъде бърз - 100 движения в минута.

Пресите са последвани от два вдишвания в устата на детето, а след това 30 натискания върху гръдната кост и така нататък според преминатия цикъл. По време на реанимационните мерки се оценяват състоянието на зениците, появата на дишане, възстановяването на сърдечния мускул.

Първата помощ трябва да бъде продължена, докато детето не бъде приведено в съзнание или пристигне лекарят. Само той може да прецени истинското състояние на жертвата и да вземе окончателно решение за приключване на реанимацията.

Родителите трябва да са добре запознати с опасността, която представлява електрическата енергия и да предприемат всичко възможно, за да избегнат аварии в семейството.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Какъв стрес е опасен за човешкия живот?
 • Основните причини за токов удар в ежедневието
 • Основните причини за токов удар на улицата
 • Бебе момче и електрически контакт
 • Лампи в детската стая

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: победител | [Цитиране]

   
   

  "Това става чрез доста проста инсталация на широка гама от пластмасови диелектрични тапи. След като бъдат поставени и закрепени в контактните гнезда, бебето няма да може да постави шипове, пирони, игли за плетене и всякакви други метални предмети, чрез които може да бъде изложено на ток."

  Угуми ... Те също мислеха така, докато не видяха със собствените си очи как младата дъщеря внимателно с два пръста изважда тапата от контакта и се опитва да вкара тапата от прахосмукачката - "... аз съм ви асистент!" И е смешно и страшно да разберете, че увереността ви в безопасността на детето е пълен зилч!

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Виктор, коментарът ти е ясен. Децата са любопитни и се катерят навсякъде.

  Такива мъничета няма да спестят напълно, съгласен съм. Но те ще намалят шанса да ударят дете. Основната цел на статията е да покаже на родителите, че те трябва да се занимават с отглеждането на децата от момента на тяхното раждане и да го правят постоянно.

  Между другото, това се отнася не само за електрическата безопасност.

   
  Коментари:

  # 3 написа: Владимир | [Цитиране]

   
   

  Беше припомнено, че веднъж се качих на фиби в гнездо и според мен 90% минават през него. Това е много проблемен въпрос за децата и електричеството. Не всички възрастни осъзнават тази опасност.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Първият ми опит.

  Ден. Приблизително (според майката) 12.00-12.30. Майка спеше, а баща беше на работа. Оставен без надзор, реших да проверя електричеството в контакта. Сложи столче, защото в старите къщи "Хрушчов", гнездата бяха високи, намерих няколко гвоздея на балкона, нямаше проблем с това и безопасно поставих два гвоздея в гнездото. Имаше късмет, че е пълен с мощност от контакта и не е привлечен (220 V мрежи са опасни поради това, те привличат и не позволяват да се освободи пространство с късо съединение). Падането от стола избухна в сълзи, след това, разбира се, майка се събуди, линейка, изгоря и преживя един от най-опасните стресове на ръката. Това е, към което водим. Статията правилно се отклонява от онези предпазни мерки, които не трябва да се пренебрегват. В допълнение към механичните и електрическите предпазни средства, не забравяйте да говорите с детето, ако той е вече на възраст 2-3 години, той вече може да покаже някаква анимационна или детска програма за опасността от поражение на имейл.настоящ (ползата с появата на интернет не е проблем). Не позволявайте всичко да се дрифти, защото може би не съм бил хвърлен назад и тогава не се знае дали бих оцелял.

  P.S .: И този инцидент определи съдбата ми. Станах енергиен инженер.