категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 36311
Коментари към статията: 3

Как да захранваме гаража

 

Как да захранваме гаражаКогато за първи път закупихте гараж, един от въпросите, който трябва да бъде разгледан, е гаражно захранване, Ако първоначално гаражът е бил свързан към електрическата мрежа и е бил изключен поради нарушение на договора за предоставяне на услуги на енергоснабдителното дружество, процесът на захранване на гаража се свежда до решаване на проблема със същата фирма относно повторното свързване на гаража към електрическата мрежа.

В противен случай, тоест, ако придобитият гараж не е бил свързан към електрически мрежи и няма електрическо окабеляване, тогава е необходимо да се снабдява гаража с електричество от нулата. В тази статия разглеждаме характеристиките на дизайна и монтажа на гаражното окабеляване, както и начините за свързване на гаража към електрическата мрежа.


Диаграми за окабеляване на гаражи и други подготвителни работи

Първо трябва да направите списък с електрически приемници, които се планират да се използват в гаража. Първият е осветителното оборудване. Необходимо е да се вземе предвид броят и мястото на инсталиране на осветителни устройства, за да се осигури оптимална осветеност на гаражното пространство.

изпълнява изчисление на осветлението в съответствие с приложимите разпоредби е неподходящо. Основната задача в този случай е да се осигури оптимално и удобно поставяне на осветителни устройства. Например, необходимо е да инсталирате лампи за осветяване на работния плот, отвор за гледане, улично осветление и т.н. За всяка група осветителни тела (осветителни тела) е необходимо да се осигури отделен превключвател, така че ако е необходимо, да се включат само онези осветителни тела, които трябва да се използват в конкретен случай.

Гаражно осветление

Необходимо е също така да се направи списък с домакински електрически уреди, електрически инструменти, електрифицирани машини и други електрически уреди, които се планират да бъдат включени в мрежата. След това е необходимо да се запише консумацията на енергия на всеки от електрическите уреди и да се вземе предвид броя и мястото на инсталиране на щепселните контакти, за да ги включите в мрежата. В този случай човек трябва да се ръководи не само от натоварването на консуматорите на енергия, но и от удобството на по-нататъшното им използване.

Може да се наложи да инсталирате отделни прекъсвачи, за да свържете някои консуматори на електроенергия. Например за шлифовъчна машина е най-препоръчително да инсталирате отделно прекъсваччрез което напрежението ще се подава към този захранващ приемник.

Гаражна работилница

След това трябва да определите веригата на захранване на контактите (прекъсвачи) и осветителното оборудване. За да свържете няколко гнезда, които доставят сравнително малък товар, можете да използвате междинна разклонителна кутия или да свържете гнездата с кабел. В този случай количеството на използваната жица се спестява значително, което е особено важно, ако трябва да положите електрически линии в голям гараж. За да доставите най-мощните потребители, се препоръчва да се проведе отделна кабелна линия от основния панел за разпределение на гаража.

След това изобразяваме схемата на окабеляване на гаража, където изобразяваме кабелните линии, контактите, защитните устройства.

Още по темата - Схема на свързване в гаража

Какви защитни устройства трябва да се използват за защита на окабеляването на гаража? Първо, това е прекъсвач, който ще предпази структурните елементи на окабеляването от повреди поради претоварване или късо съединение. Второ, това е защитно изключващо устройство, което ще предпази човек от токов удар и ще предпази от пожар.

Един от най-важните етапи е изборът на номиналните параметри на защитните устройства, както и напречното сечение на всички електрически кабелни линии на гаража.

Гаражно заваряване

Когато е съставена схема на окабеляване, е необходимо да се маркират местата за монтаж на главното разпределително табло, осветителни устройства, контакти, разклонителни кутии, както и маршрути за полагане на електрически кабелни линии. Последните трябва да бъдат измерени и записани стойности на съответните линии на окабеляване, показани на диаграмата.

Входна табела за гараж

При придобиване на структурни елементи на електрическото окабеляване трябва да се имат предвид редица фактори. Например, ако в схемата на свързване има проводник за заземяване, съответно гнездата на щепсела се избират с контакти за заземяване. Когато купувате кабел (проводник) за окабеляване, трябва да обърнете внимание на съответствието на действителното напречно сечение на кабелните сърцевини с декларираното напречно сечение от производителя.

Що се отнася до прекъсвачите на остатъчен ток, неговият избор трябва да се извърши въз основа на съображения за максимална защита на човек от токов удар. Не се препоръчва да се избере RCD с диференциален ток на отклонение повече от 10 mA. Трябва също така да обърнете внимание на номиналния ток на RCD, който трябва да съответства на действителния ток на натоварване на определена гаражна електрическа линия за окабеляване. В противен случай, ако се появи теч на ток, прекъсвачът на остатъчния ток може да не работи.


Методът за полагане на окабеляване на гараж

Електрически кабелЕлектрическото окабеляване в гаража може да бъде положено, както отворено, така и скрито. Ако при полагането на окабеляване в апартамент или къща е направен залог на естетиката, тогава в нашия случай е необходимо да се обърне внимание на практичността. Следователно, за гаража най-оптималният вариант е да се положи отворено окабеляване.

Сред предимствата на откритото окабеляване е възможно да се отбележат значително по-малко разходи за труд по време на инсталацията в сравнение с процеса на инсталиране на скрито окабеляване, както и удобството за по-нататъшна поддръжка, по-специално диагностика и ремонт.

За окабеляване на открито като правило се използват кабелни тави, канали, гофрирани тръби. Възможно е също така да инсталирате окабеляване на изолатори, предварително монтирани по стените на гаража. Последният метод е остарял и в наше време практически не се използва, предпочитание се дава на инсталирането на електрическо окабеляване в пластмасови кутии.

Монтирането на електрическо окабеляване с помощта на пластмасови кутии не е трудно, а инсталирането по този начин на окабеляване е удобно за поддържане.

Тръбно окабеляване

Начини за свързване на гаража към електрическата мрежа

Съставянето на схема за окабеляване е половината от битката. Следващият въпрос е как да свържете гаража директно към електрическата мрежа. И така, как мога да захранвам панела за разпределение на гаража?

Ако живеете в непосредствена близост до гаража, можете да опънете жицата от гаража до апартамента и да го захранвате от главния разпределителен панел на апартамента. В този случай е необходимо да се вземе предвид ограничението на мощността, определено за апартамента. Ако ограничението на мощността за вашия апартамент е малко, тогава няма да можете да използвате напълно едновременно домакински електрически уреди на апартамента и гаража.

В този случай има два варианта за решаване на проблема. Ако е възможно, можете да увеличите лимита на консумацията на енергия в апартамента. Ако енергийната компания по една или друга причина не може да увеличи ограничението за натоварване, тогава единственият вариант е да свържете гаража директно към електрическите мрежи.

Процедурата за свързване на гаража към електрическите мрежи е по-скъпа и не винаги осъществима. В съответствие с установената процедура се подава заявление, към което е приложен списък на необходимите документи. Освен това енергоснабдителната компания дава отговор за възможността и условията за свързване на гаража към електрическите мрежи.

Ако гаражът е разположен на територията на частна къща, тогава той е свързан към електрическата мрежа, като правило, от основния панел за разпределение на частна къща. В този случай, както в случая на свързване на гаража към електрическия панел на апартамента, е необходимо да се ръководи от ограничението за натоварване, определено за къщата.

Вижте също:Схеми за свързване на контакти в апартамента и къщата

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Защита на проводници и кабели от гризачи
 • Как да изберем подходящия електрически панел за апартамент и къща
 • Как да инсталирате и свържете допълнителен контакт към окабеляването
 • Подмяна на електрическото разпределително табло на апартамента
 • Как да одитираме електрическото окабеляване на апартамент

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: priest_maximus | [Цитиране]

   
   

  Има гараж за подмяна към гаража. Кой от тях можете да посъветвате?

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Хората имат някакво улеснено разбиране на захранването на гаражите. Веднъж ми предложиха да електрифицирам 3 гаража, погледнах PUE, казах на клиента, че е ужасен и ме отказа.
  Нека се поправя от пожарникари, ако греша, но според EMP гаражите са класифицирани като опасни за пожар класове P-1, бензинът може да се разпространи с очевидни последици (един клиент попита обикновено: Защо трябва да се разпространи? Обикновено отговарям: не трябва, но МОЖЕ ако той е там).
  Съответно PUE предписва:
  1. Излишно е да казвам, заземяване и диференциална защита.
  2. Всички връзки са само запоени.
  3. Всички електрически машини (включително преносимите електрифицирани инструменти), шкафове, устройства, уреди, кутии трябва да имат обвивка със степен на защита, не по-ниска от IP44.
  4. Външно в заключваща се кутия от негорим материал, с уплътнение, върху защитната конструкция на негорим материал, трябва да има устройство за изключване на захранването.
  5. Стационарните осветителни тела трябва да имат степен на защита най-малко IP53, а окабеляването вътре в тях към мястото на свързване на външните проводници трябва да бъде направено от топлоустойчиви проводници.
  6. Преносимите осветителни тела трябва да имат степен на защита най-малко IP54 и напрежение 36V.
  7. Използването на разглобяеми фуги е забранено.
  Ще добавя от себе си Разбира се, по-добре е да вземете кабели VVG-ng. Ако гаражът е част от кооперация, по-добре е съседите и ръководството да се уверят, че всичко е направено правилно, в противен случай не само този гараж ще бъде изгорен, но и съседните и електротехникът ще бъде убит. Не трябва да има основни разпределителни табла за цялата къща в гаража, освен ако не ги отделите от автомобилите със стена с врати и не направите постоянно подаване на външен въздух към това разпределително табло.
  Не съм виждал такива гаражи.

   
  Коментари:

  # 3 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  elalex, статията се отнася до свързването на гаража към главния разпределителен панел, който се намира в апартамента, не говорим за поставянето му в гаража. В съответния гараж съответно ще бъде инсталиран щит на няколко защитни устройства, в зависимост от схемата на окабеляване.

  Що се отнася до спазването на правилата и разпоредбите, включително PUE, вие сами вероятно знаете, че в почти всички гаражи окабеляването далеч не е в съответствие с тези правила. Преносим електроинструмент, например ъглошлайф (шлайф), бормашина, бормашина и други инструменти - повечето от тях нямат защита на корпуса IP44. И как тази защита може да бъде реализирана, ако има отвори за вентилация на електродвигателя върху тялото на този инструмент, например, на една и съща електрическа бормашина, без тях?

  Що се отнася до осветителните тела - в този случай се използват и конвенционални осветителни устройства, които нямат висока степен на защита.

  Според правилата всъщност повече от 90% от гаражите имат електрическо окабеляване, което има несъответствия с нормите.