категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 84559
Коментари към статията: 5

Уличен билборд на сайта

 

Уличен билборд на сайтаПоставянето на електрически панел на улицата не е толкова абсурдна идея, колкото изглежда. Причините за това техническо решение са следните:

1. Организациите за продажби на енергия често настояват за измерване на потреблението на енергия и, съответно, въвеждащ електрически панел за къща, намиращ се в обсега на инспектора. Това важи особено за големи крайградски резиденции, където собствениците могат сравнително лесно да „скрият“ в къщата допълнителен вход покрай тезгяха с известни цели. От друга страна, щитът на уличната опора е ясно видим от всички страни и не предизвиква у инспектора никакво съмнение или подозрение.

2. В същата крайградска резиденция отварящият се електрически щит също може да бъде много впечатляващ. И желанието да спестите място и да извадите поне метър и устройство за въвеждане извън къщата е разбираемо.

3. В крайна сметка, разпределителното табло може просто да не се вписва в интериора на хола, особено ако последното е дизайнер. В този случай можете не само да отнесете щита до някое помощно помещение, но и да отидете по-далеч, като го поставите на улицата.

Е, и, разбира се, поставянето на щит на улицата има своите недостатъци. Ето ги:

1. Въпреки техническите условия от компаниите за продажби на енергия, електрически измервателен уред на улицата може да бъде нарушение на клауза 1.5.27 от ПУП, която гласи, че електромерите могат да се поставят в неотопляеми помещения и улични шкафове, само ако има локално отопление, което осигурява положителна температура на електромера. И такова ограничение не винаги е лесно да се спазва.

Междувременно, индукционният електромер при отрицателни температури неизбежно започва, просто казано, да "лъже". Освен това „лъжата“ не е в полза на абоната, следователно „Енергосбит“ не се притеснява от този факт. За абоната това е значителен минус.


2. За да вземете показания от електромераразположен в уличен билборд не е много удобен. Особено ако е зима в двора и щитът е на значителна височина от съображения за сигурност пред крадци и хулигани. Щитът, застанал високо върху опора, е неудобен за ремонт и поддържане: поне не можете да направите без стълба.

3. Имайки щит с групови устройства на улицата, ще бъдем принудени да извадим от там групови линии. Освен това, колкото по-голяма е самата къща, толкова повече ще бъдат тези линии и по-впечатляваща ще бъде "паяжината", свързваща отварящия се щит и сградата. Има малко добро в това, дори ако „паяжината“ е скрита в тръба, разположена под земята.

Следователно, за солидна къщичка вече не е необходима възможността за поставяне на групови машини в уличен билборд: такова техническо решение е приемливо само за селски къщи, гаражи и други малки сгради. А предимствата на уличния щит, в който са монтирани само въвеждаща машина и брояч, вече не са толкова очевидни.


Състав и електрически панел за монтаж на открито

Структурата на уличния електрически панел, на първо място, включва прекъсвач на входната верига с два полюса за еднофазна мрежа и четири или три полюса за трифазна мрежа, Ще бъде възможно да се използва допълнителен стълб за пълно изключване на мрежата и счупване дори на неутралния проводник. Това ще бъде полезно в случай на неизправност в самата мрежова мрежа, което, за съжаление, се случва понякога.

Уводната машина осигурява не само възможността за изключване на мрежата, но и я предпазва от текущи претоварвания. Освен това, освен това, е необходима и противопожарна диференциална защита на мрежата, която може да бъде постигната чрез използване на диференциал, а не обикновен прекъсвач на отваряне на веригата. Друга опция е отделен RCD, който ще бъде инсталиран веднага след въвеждащото устройство. Стойността на такъв RCD трябва да бъде 100-300 милиампеса.

След въвеждащата машина и устройството за диференциална защита трябва да се постави електромеризчислено за съответния брой фази. Ако натоварването в мрежата не надвишава 100 ампера, тогава броячът може да бъде директно свързан. Ако натоварването е повече от 100 ампера, тогава електромерът трябва да бъде свързан чрез токови трансформатори, което ще доведе до значително увеличаване на размера на щита.

Това е минималният набор от устройства. Може да се допълни например с реле за наблюдение на напрежението в комплект с мантинела за отваряне на машина. Но освен това е необходимо да се включи оборудване в щита, за да се поддържа положителна температура през зимата. Най-простото решение е модулен термостат, сдвоен със специални нагреватели за електрически панели, които се произвеждат от повечето големи производители на електрическо модулно оборудване.


В допълнение към устройствата в този панел, трябва да поставите нулевите шини PE и N, свързани чрез джъмпер. Ако тялото на екрана е метално (което е най-вероятно за условия на открито), тогава той трябва да бъде заземен, като се свърже към PE шината. Използвайки медната жица с напречно сечение на поне напречно сечение на входния фазов проводник, устройство за повторно заземяване, разположено в земята на мястото на монтаж на разпределителното табло, трябва да бъде свързано към същата PE шина. тичам заземително устройство възможно е от няколко стоманени вертикални пръти с диаметър около 16 mm или ъгли с еднакво напречно сечение, свързани помежду си посредством заварена стоманена лента 4 * 40 mm.

Тъй като според мнението на електроснабдителните компании входът и електромерът са дълбоко интимни неща, кутията, в която ще бъде поставено това оборудване, трябва да бъде запечатана. В този случай потребителят трябва да има възможност само да прави показания и да включва / изключва превключващи / защитни устройства. Самият щит трябва да бъде здраво затворен и заключен с ключ.

Освен това, тъй като щитът ще бъде разположен на улицата, той трябва да има повишена степен на защита от външни влияния: обикновено най-малко IP54.


Монтаж на щит на улицата

Мястото за инсталиране на уличния билборд обикновено става в крайна сметка не улица в буквалния смисъл, а двор или парцел, като цяло, лична територия. Такъв избор се прави от съображения за основна безопасност.

За да инсталирате щита, най-често се използва допълнителна отделна опора, която става задължителна за дълги клони. Ако няма такава поддръжка, тогава можете да изградите стелаж от импровизирани материали. Самият щит трябва да бъде здраво фиксиран на ниво, например, с помощта на болтове.

Компаниите за продажба на енергия често настояват да бъде монтиран уличен билборд с метър на височина от 3 метра или повече. При тази подредба безопасността е от особено значение: необходимо е да се вземе предвид въздействието на вятъра и факта, че с течение на времето закрепването може да стане по-слабо.

По-добре е да въведете щита през междинни изолатори, така че входният проводник / кабел, люлеещ се, да не търка изолацията си и да се издърпва. Изходящата линия не е необходимо да се прави ефирна, можете да я пуснете в тръбата под земята.

Александър Молоков

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Съставът на домашния електрически панел
 • Електроинсталационни работи, когато са свързани към електрозахранването на селска къща
 • Какво е включено в модерен електрически панел. Основни компоненти за домашна електроника
 • Какво е по-добре за частна къща - еднофазен или трифазен вход?
 • Захранване на селска къща

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Не, където в PUE се казва, че електромерът трябва да бъде инсталиран на улицата,

  трети параграф 1.5.27: „Разрешено е поставянето на метри в неотоплявани помещения ...“. „Разрешено“ в правилата означава „възможно е, ако не е възможно да се изпълнят всички изисквания на горните условия“

  параграф 2 от статията противоречи на последния параграф на параграф 1.5.29 от EIC

  „Височината от пода до клемната кутия на метъра трябва да бъде между 0,8-1,7 m.Допуска се височина по-малка от 0,8 m, но не по-малка от 0,4 m. "

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Избрах средния вариант за себе си: глюкомерът и прекъсвачът на улицата в метален щит, щитът с картечници - в къщата.

   
  Коментари:

  # 3 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  Юрий Миронов, в повечето случаи местоположението на електромера се определя от енергоснабдителното дружество. Обикновено за частните къщи електрическите електромери се поставят на улицата, а за апартаментите - във входа, на площадката. Повечето хора, дори ако е възможно да се инсталира електромер директно в къща или апартамент, все пак предпочитат да го вземат в двора или входа по чисто естетически причини.

  И ако в къщата е направен трифазен вход, тогава е особено важно да инсталирате на улицата счетоводен и разпределителен панел, тъй като заема много място. В същото време в къщата, гаража или друга структура, разположена на територията на частна къща, е разположен малък разпределителен панел.

  И между другото, измервателните устройства, монтирани на улицата, са достатъчно ниски, за да улеснят взимането на показания от тях. Някои енергийни компании сами ежемесечно отчитат електромери и издават разписки за плащане. Следователно измервателните уреди не са поставени високо, тъй като работниците по продажбите на енергия няма да носят със себе си стълба. И собственикът има допълнителни проблеми поради факта, че ниско разположен плот може лесно да бъде повреден от злонамерени или хулигани.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Компаниите за продажба на енергия често настояват да бъде монтиран уличен билборд с метър на височина от 3 метра или повече.

  Съмнявам се много, че енергийното снабдяване настоява за това, възниква въпросът как да се вземат показания на такава височина. PUE пише да инсталира измервателни устройства на височина от 0,8-1,7 от нивото на пода (земята) до капака на клемата.

   
  Коментари:

  # 5 написа: Виталий | [Цитиране]

   
   

  Организацията за доставка на електроенергия инсталира електромер на височина на полагане на проводник (SIP) от ~ 6m. Самите показания ще бъдат поети по радиоканала, без да напускат офиса. За това е техниката.