категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 12131
Коментари към статията: 1

Аксесоари и устройства за окабеляване на селска къща

 

Аксесоари и устройства за окабеляване на селска къщаОт една страна, аксесоари за окабеляване на селска къща са добре познати гнезда, превключватели, стационарни лампи, рамки, кутии за гнезда и други подобни. Но, от друга страна, селска къща се различава от шаблонен градски апартамент по това, че винаги има някои индивидуални характеристики. Говорейки по различен начин, обикновено на етапа на строителството, собственикът на къща решава какво точно трябва да бъде в собствената му къща от електротехническите ползи и никой не го ограничава в това.

Бунтът на фантазията на бъдещия собственик на жилище е ограничен само от размера на портфейла му. Ето защо в селска къща често можете да попаднете на някакъв вид екзотика. В допълнение към вече познатото подово отопление и вградени тела, все по-често се инсталират голямо разнообразие от сензори, зумери, камери за наблюдение, термостати и дори честотни преобразуватели и други сложни електронни устройства, изискващи автономна инсталация.

Дори обикновените щепселни контакти в селска къща могат да имат някакъв необичаен дизайн. Например, поради голямата площ на жилищните помещения повърхности монтирани гнезда етажите в селска къща почти винаги са уместни. Същото може да се каже и за търговски обекти с висока степен на защита - с завеси и завивки.

Отново, поради голямата площ на помещенията в селските къщи, винаги има голям брой осветителни групи. Оттук идва и необходимостта от превключватели с няколко клавиши, както и от инсталационни рамки с много места за скрито окабеляване. Това, между другото, е една от причините тайното окабеляване, въпреки голямата сложност на инсталирането, често се предпочита. В края на краищата е невъзможно да се комбинират много контакти и ключове за отворено окабеляване в едно цяло.

Специфичност на селска къща е фактът, че живеейки в нея, няма да можете да извикате електротехник от експлоатационната организация всеки ден, за да премахнете повреди и неизправности в електрическата мрежа на домакинството. Всъщност няма и действаща организация като такава. Функциите му се поемат от самия наемодател. Съответно той е отговорен за надеждността на комуникациите на къщите за инженеринг.

В такава ситуация трябва да се обърне специално внимание качеството на продуктите за окабеляване, Разчитането на контакти, ключове и тела със съмнителен произход не трябва да бъде - рискът е твърде голям. В действителност, в допълнение към факта, че партида нискокачествени продукти ще бъде трудно и скъпо да се замени, не трябва да се забравя, че известен електрически брак създава истинска пожарна опасност. А за селска къща няма нищо по-сериозно и ужасно от пожар.

Фирмите производители, на които определено можете да се доверите на качеството на техните аксесоари за окабеляване, са Legrand, Schneider, Bticino, ABB. Това обаче са доста скъпи марки. Ако е необходимо, спестяванията могат да бъдат закупени от Makel, Wessen, Lezard, DKS.

Във всеки случай е желателно всички аксесоари за окабеляване в къщата се състоеше в линия от една производствена компания. Това се отнася преди всичко за двойки от типа „рамка за монтаж на гнездо (гнездо)“ и „рамка за монтаж на превключвател (гнездо)“. При комбиниране на продукти от различни компании могат да възникнат проблеми. И е по-добре да закупите гнезда / ключове с някакъв марж, тъй като, за съжаление, фабричните дефекти се случват дори и при най-известните компании.

Аксесоари за окабеляване в къщата

Бих искал също така да отбележа необходимостта от съответствие на кабелните продукти с мрежовите параметри и текущите стандарти на PUE.Така, например, текущата оценка на еднофазни гнезда трябва да бъде 16 ампера - тогава ще имате възможност да включите всеки домакински захранващ приемник към всеки контакт. Изходите с рейтинг от десет или дори шест ампера могат да създадат проблеми.

Прекъсвачите, произведени от повечето компании, имат ограничение на тока от десет ампера. Това трябва да се има предвид при подреждането на осветителни вериги: прекъсвачите не трябва да се претоварват в никакъв случай. Сдвоените конектори за свързване на стационарни електрически приемници, като електрическа печка, климатик или вентилационна инсталация, също трябва да бъдат избрани въз основа на консумирания ток. Най-популярните купюри са 16, 25 и 40 ампера.

Накрая отбелязваме, че тела и аксесоари за окабеляване, съдържащи метални конструктивни елементи, трябва да имат стандартни клеми за свързване на жълто-зеления PE (заземен) проводник. И гнездата трябва да съвпадат Стандарт Schuko за включване в трипроводна линия на TNS системата.

Александър Молоков

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Функционални и безопасни електрически устройства за градинарство
 • Правилната работа на електрическото оборудване и окабеляването в крайградски ...
 • Вътрешно окабеляване на селска къща
 • Модерни контакти, ключове и димери в интериора
 • Гнезда и ключове в къщата на снимката (+50 снимки)

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Игор | [Цитиране]

   
   

  Интересна статия, благодаря! Тъй като сам живея в селска къща, винаги се интересувах от тази тема, особено като се вземат предвид бързият ремонт в моята къща. Затова започвам да правя покупки предварително. И тъй като пазарът вече е пренаситен с различни видове и видове превключватели, контакти, RCD и т.н. въпросът за правилния избор е остър. Благодарение на вашата статия, мисля, че сега ще бъде много по-лесно да направите избор.