категории: Електротехник у дома, Цокли и ключове
Брой преглеждания: 77670
Коментари към статията: 10

Изходи в банята

 

Изходи в банятаВ ерата на активно развиващия се социализъм, приставката контакти в банята счита се за ненужен и излишен лукс. Следователно, едва ли е възможно да видите някъде "хрушчов" с "местни" изходи в банята.

Но животът не стои неподвижно и Хрушчов все още действа. И днес собствениците им все повече се сблъскват с необходимостта да инсталират електрически контакти в банята. Необходимо е да свържете перални, душове, сешоари, електрически самобръсначки и по възможност някои по-редки и дори екзотични видове електрически уреди.

Поради стереотипите, които се развиват през десетилетия, контактите в банята се възприемат от много електротехници като нещо неестествено: „Как така? Висока влажност, пръски, стоманени тръби с топла и студена вода, чугунени щрангове и контакти наблизо? Това не е просто опасно, а много опасно! "

Честно казано, имаше някаква истина в това отношение към търговските обекти в банята. Всъщност в Съветския съюз номенклатурата на търговските обекти за домакинства, дори ако включваше копия със защита срещу пръски и влага, беше почти невъзможно да ги вземете и използвате в ежедневието. Устройствата за защита от течове не са често срещани.

Но днес гнездата в банята определено имат право на живот, възложено им според сегашните стандарти на PUE и GOST R 50571.11-96.


Но тъй като можете да инсталирате контакти в банята, веднага възникват няколко въпроса:

1) Какъв тип контакти трябва да бъдат?

2) Какъв тип окабеляване трябва да предпочитам да инсталирам контакти в банята и кой кабел да използвам?

3) На какво място трябва да бъдат разположени тези гнезда?

4) Какво устройство в разпределителното табло трябва да защитава линиите, които доставят контактите в банята?


Ще се справим с тези въпроси по ред.

Изходи в банята1. Разбира се, така или иначе не трябва да поставяте никакъв изход в банята. Трябва да има защита от пръски, обикновено изразена като пружинен капак. За външни изходи, които рядко се използват в банята по причини, които ще бъдат разгледани по-долу, задължително е запечатан гумиран кабелен вход.

Като цяло, за да се избегне объркване, е по-добре просто да използвате гнезда със степен на защита от външни влияния на IP44 и по-висока. В двупроводни линии, при липса на заземителна линия, не е излишно да се използват гнезда, конструктивно комбинирани с RCD, с ток на утечка от 10 mA, за да свържете мощни консуматори на енергия, като пералня.

2. Смята се, че отвореното окабеляване в банята е изключено. Всъщност това не е напълно вярно. Отвореното окабеляване е позволено, но нежелателно. Отвореното окабеляване е строго забранено в металните маркучи. Но тъй като обикновено инсталирането на контакти в банята обикновено е ремонтирано в ремонта в апартамента, по-добре е да се упражнявате малко, да правите строб и да лежите тайно до контакта традиционен VVGng или NYM кабелимащи три проводника с напречно сечение 2,5 квадратни метра. мм.

Изходи в банята3. Местоположението на инсталацията на изхода в банята, разбира се, се определя от предвиденото местоположение на оборудването, което ще свържем. В крайна сметка, ако все още можете да инсталирате контакти в банята, тогава определено няма места за удължителни кабели и тройници.

Но, от друга страна, дори и чисто интуитивно, всеки възрастен разбира, че на някои места в банята, контактите все още са изключени. Такива места, например, могат недвусмислено да включват стена или преграда, предназначени за стационарен монтаж на душ глава.

Като цяло, контактите в банята трябва да бъдат разположени не по-близо от 0,6 метра от входната врата на душа или директно от банята.Тъй като в банята винаги може да възникне поне малко, локално „наводнение“, препоръчително е да поставите гнездата в тази стая малко по-високо, поне на височина 18-20 сантиметра от пода.

4. По отношение на трипроводни линии, включващи PE проводник, практически няма въпроси и съмнения относно защитните устройства за изходните линии в баните.

На панела на апартамента е инсталирана диференциална машина с максимална мощност на тока 25 ампера или обикновена машина със същата категория, в комплект с RCD, Номиналната стойност на защитата срещу токове на изтичане в съответствие с правилата трябва да бъде не повече от 30 mA. За нови линии можете спокойно да изберете 10 mA устройства.

При двупроводни линии също е възможно да се използва RCD, а за мощни електрически приемници той може да бъде конструктивно комбиниран с електрически контакт. Потребителите на електроенергия като електрическа самобръсначка или сешоар могат да бъдат свързани чрез опция изолационен трансформатор.

Изходи в банятаМоже да се каже за няколко думи технологични специфики за инсталиране на търговски обекти в банята. Стените в тази стая обикновено са облицовани с плочки. А плочката е много крехък керамичен материал. Ето защо, за инсталирането на podrozetniki, трябва да използвате специални коронки за керамика, а за пробиване на отвори за пластмасови дюбели - със съответните тренировки. И в двата случая режимът на чук е установен на перфоратора, а рязането трябва да е мокро, за да отстранявате топлината от инструмента - ще трябва да добавяте вода, докато работите.

След като плочката е пробита, за по-нататъшна работа можете да се въоръжите с обикновени коронки и шнекове върху бетон и да поставите чука в шоков режим.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Осветителни тела за банята
 • Захранване и осветление в банята
 • Как да инсталирате и свържете гнездо за печка и пералня
 • Характеристики на монтаж на електрическо окабеляване и свързване на домакински електрически уреди в ...
 • При миене на ръцете е шокиращо - как да се реши този проблем

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Хубава статия.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Paul | [Цитиране]

   
   

  Гнезда в малки вани, в същите Хрушчови, е по-добре да не се слагат. Това е опасно. Гнездата са сравнително безопасни за правене само в големи бани, далеч от заземени елементи. Е, не забравяйте да гнездото за банята трябва да бъде с висока степен на защита срещу проникване на влага и вода. Между другото, наличието на покритие не означава непременно такава степен на защита. Просто избирайки гнездо с капак, можете погрешно да изберете обикновен гнездо, което не може да бъде инсталирано във ваната.

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Paul, трябва да погледнете IP, а не капачките. Какво всъщност се казва в статията.

  А за това къде и в кои бани можете да поставите гнезда, казани в споменатите регулаторни документи. Липсват им термини като "хрушчов" и "малка баня". А близостта до заземените елементи се определя от зоните. И има области, в които гнездата - да бъдат.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Наистина ли сте разхвърлени в реалния живот? Или това са просто теоретични разсъждения? Какъв е разговорът, ако просто поставите тесни 10 mA на линията на банята и играете какви търговски обекти там !!!

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   

  Валери

  Вероятно не ги интересува кои гнезда дори с RCD от 10mA. Ако някои в банята са убити от 5V, тогава 10mA е достатъчно за тях. Да, и здравословното усещане 5mA във вода не е много приятно. И да се сложи готино UZO (марка, тип A) на отделна електропроводна баня, не всички са съгласни.
  Към автора

  Всъщност зоните се определят не от близостта до заземени елементи, а от близостта до водата (вана като продукт или душ-глава). Лично аз поставям IP44 далеч от водата (в зона 3) (вземам изводи с капак на IP20 Viko Carmen, вмъквам набор от уплътнения IP44 Polo), мечтая да сложа дори изходи IP55 (Legrand, отворен, но много страшен и скъп), като взема предвид възможността за директна издухнете струя вода на всяко място в банята, което понякога се случва.Според разделителния трансформатор за банята това са излишни думи в PUE, никой няма да го сложи за сешоар с 2 кВт или пералня, вероятно тежи 10 кг, размера на кофа и съответно струва.Някак си имах случай с двуетажно имение, окабеляването беше направено с PPV проводници в мазилка, входът беше 30mA машина с дифломат на портата, окабеляването беше влажно по време на дъжд, дифломатната машина беше изключена, какво да правя? Вариант 1 - изолационен трансформатор с мощност 10kW в къщата, но със заземената вторична намотка и три дифлатомата са направени такива трансформатори, но по поръчка можете да си го представите по размер, тегло и цена. Собственикът се ужаси и се съгласи на опростена версия - дифавтомат на входа на 100mA, обеща да не прекъсне линията към къщата в земята с лопата, в къщата окабеляването беше разделено на три 30mA дифлатомати.
  Според технологията на инсталиране - аз лично пробивам дупки в плочката не с перфоратор в режим на пробиване без удар, а с ударна тренировка в ударен режим (лека и честа), и изрязвам квадратните отвори в плочката за монтаж (монтаж) кутии с мелница без охлаждане, трябва да държа шлифовъчната машина много добре, за да не прекалявате с дължината на рязането.

   
  Коментари:

  # 6 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  Ако е възможно, можете да откажете използването на търговски обекти в банята. Защо да застрашавате себе си и децата си? Възможно е например да свържете бойлер или душ чрез отделно инсталиран прекъсвач. И свържете пералнята към изход, който може да бъде инсталиран извън банята, в непосредствена близост, например в коридора.

   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   

  Хареса ми и интересните и уместни материали и коментари. Благодаря на всички.

   
  Коментари:

  # 8 написа: | [Цитиране]

   
   

  В системите TN-C използването на Uzo и диференциална машина по принцип е забранено от междусекторните правила за безопасност. RCD могат да се използват само в TN-C-S, TN-S системи. Има бойлери, които се свързват без гнездо през клемния блок във вътрешността на кутията, но ако сте къси до случая, при липса на заземяване, нещо няма да ви спести.

   
  Коментари:

  # 9 написа: | [Цитиране]

   
   

  MaksimovM, В съветски времена дължината на кабела на пералнята, според техническите спецификации, е била 2,8 метра, така че нямаше трудности при свързването му към изхода на коридора извън банята (той работеше в завода и участваше в изготвянето на Tu за миещата машина). Сега (с широко разпространени призиви за пестене на енергия) тенденцията на производителите да произвеждат домакински електрически уреди (електрическа кана, ютия, съдомиялна машина, прахосмукачка, пералня и др.) С повишена (киловат!) Консумация на енергия. Следователно, захранващите кабели са къси, често недостатъчни. В началото на 90-те имах съветска полуавтоматична пералня в банята с 2,8 метра захранващ кабел. Тогава те закупиха модерна автоматична пералня (със, разбира се, съкратен шнур). Свързах го през носача, но кабелът се загряваше върху нея. Следователно е необходимо да се използва кабел с голямо напречно сечение на проводници. Той свали капака на indesit и там: figv, родният му шнур беше скрит здраво в неразделим предпазител от пренапрежение. Трябваше да отрежа формованата тапа на пералнята и вместо нея да инсталирам, както се очаква, кабел „конектор към мъж“, свързан с „съединителя-майка“ на удължителния кабел на захранващия кабел, където кабел с по-голяма секция от проводници беше удобен. Относно двойката конектори, погледнах продаваните електрически магазини, не ми харесаха: беше болезнено обемист и неестетичен. Използвани двойки конектори за кабели на компютърна мрежа. По-късно инсталирах горния изход за спрей и прах в банята и (за всеки случай) вътре в инсталационната кутия, пропуснах всичко с уплътнител.

   
  Коментари:

  # 10 написа: жури | [Цитиране]

   
   

  Цитат: elalex
  Ако някои в банята убиват 5V

  Може би, но процентът на такива хора е много малък. И ако броите оборудването за тях, тогава батериите могат да бъдат забранени)))
  10 mA RCD изключва този ток ГАРАНТИРАН. Всъщност изключващият ток е по-малък - в рамките на 8 mA.
  Разбира се, разположението на контакти и незаземени консуматори на енергия в близост до мивката, банята и т.н. - това е за камикадзе.Въпреки че, очевидно, има много от тях в хотели в курортни градове))) Подобно на изход за сешоари, те винаги стоят до мивките, защото има огледало при мивките. Разбрах, че сушенето на коса извън тоалетната не е подходящо за мнозина, но рискът ...
  Друго нещо, което трябва да добавите към статията, е, че е по-добре да не изваждате щепселите от контактите, а самите щепсели трябва да са плътно (запълнени). Например пералнята не може да бъде изключена (освен ако не е шайби от СССР времена, разбира се). Щепселът затваря контакта и го предпазва много ефективно.
  Въпреки че всъщност малко хора използват защитени гнезда. Но ceteris paribus е по-добре да не се използват изводи за открито окабеляване (само скрити) и да се използват изводи с "завеси", използвайте само модерни изводи и щепсели.