категории: Електротехник у дома, Цокли и ключове, Електрическа работа
Брой преглеждания: 84676
Коментари към статията: 9

Как правилно да прехвърляте гнездото и превключвателя

 

Как правилно да прехвърляте гнездото и превключвателяНеобходимостта от прехвърляне на контакти и ключове, като правило, възниква след преместване на мебели в апартамента или при привеждане на окабеляването към така наречения европейски стандарт, според който гнездата се инсталират на височина 20 - 30 сантиметра и се превключват на височина 90 - 120 сантиметра от пода.

ако трябва да свалите изхода, а окабеляването е направено в разклонител, достатъчно е да инсталирате нова инсталационна кутия на необходимото място и да съкратите кабела до желаната дължина. Ситуацията е по-сложна, когато се налага изграждане на кабел, Тук веднага възникват две задачи. Как да свържете кабелни ядра, така че връзката да е висококачествена и трайна и какво да правите със старата инсталационна кутия.

Най-лошото решение на този въпрос е да свържете кабела, например, усукване на проводниците, изолация завъртете, прикрийте проводниците с алабастър в старата инсталационна кутия и забравете къде се намира този път бомба.

Съгласно съществуващите правила, всички връзки на кабелните проводници трябва да са достъпни за проверка. Но това правило далеч не винаги е изпълнено и намирането на терминални кутии често е обезсърчаваща задача. Когато обновявате електрическата мрежа, винаги е препоръчително да очертаете кабелните пътеки и точните връзки на клемните кутии.

Окабеляването трябва да продължи поне 20 години. И къде е гаранцията, която е направена кабелна връзка ще продължи всички тези години.


Най-надеждната връзка на медни проводници е заваряване и налягане на изпитване, Тези методи изискват специални инструменти и умения, но могат да бъдат заменени с по-прости решения.

За свързване на жилата на кабелите на осветителната мрежа, токът, в който рядко надвишава 2 - 3 ампера, е доста подходящ Плоски терминални блокове на Wago, Показани на фиг. 1 222 серия терминални блокове ви позволяват бързо да свържете и изключите проводниците. В моя личен опит, за две години работа на клемните блокове от тази серия при токове 4 - 5 ампера от две хиляди клемни блока изгоря само един.

Терминален блок на Ваго (тип 222)

Фиг. 1. Клемен блок Ваго (тип 222)

За изходна мрежа е за предпочитане да се използват тествани във времето видове кабелни връзки. На фиг. 2 са показани усукване на два проводника, За прилагането му върху двата проводника изолацията се отстранява върху парцел от около 25 - 30 милиметра. Ядрата трябва да бъдат оголени с фина мека кърпа. Много е важно да не дърпате обрат, за да не се счупят проводниците.

Извиване на сърцевината на кабела

Фиг. 2. усукване на кабелни вени

На фиг. Фигура 3 показва близък план. След усукване на проводниците, усукването се споява с олово - калаена спойка. За запояване е препоръчително да използвате колофон. Не трябва да се използват киселинни потоци. Остава внимателно да изолирате ставите и да поставите проводниците в кутията.

Затворете

Фиг. 3. усукване отблизо

Добре направеният обрат може да продължи няколко десетилетия без запояване. В него сърцевините се натрошават едно в друго, образувайки много надежден контакт с голяма площ на контакт. Но качеството на усукването до голяма степен зависи от квалификацията на електротехника. Следователно в момента свързването на проводниците по метода на усукване от инспекторите на енергийния надзор не е добре дошло.

Ситуацията е по-сложна, когато е необходимо да свържете медна тел с алуминий. Те никога не трябва да бъдат усукани заедно. Най-достъпната у дома връзка на медна тел с алуминий е да огънете и двата проводника с пръстен и да затегнете с болтова връзка през стоманена поцинкована шайба.

В болтова връзка трябва да използвате добра гравираща шайба и да заключите връзката с втора гайка.Втората гайка ще предотврати саморазвиването на връзката, гравърът компенсира свиването на алуминиевия проводник. Факт е, че алуминият в „сгъстено“ състояние има свойството да се свива, в резултат на което съпротивлението на контактния преход се увеличава.

Сега помислете за втората част на проблема - какво да правя със старата инсталационна кутия, Ако предишното място на изхода е покрито с мебели, тогава инсталационната кутия може просто да бъде затворена с капак, полагайки свързаните изолирани проводници в него. Ако това място се вижда, тогава старата инсталационна кутия ще трябва да бъде затворена и това място да се запълни. На фиг. Фигура 4 показва секция на стена с монтажна кутия за гнездо, която сега ще действа като клемна кутия.

Изрязване на стена с инсталационна кутия

Фиг. 4. Секция на стената с инсталационната кутия

Силно нежелателно е съединението на кабелните сърцевини да влиза в контакт с циментови разтвори и различни замазки. За да се позволи това, трябва да се използват доста сложни методи за изолиране. с термосвиваеми тръби, По-лесно се реже, както е показано на фиг. 4 кръг от гипсокартон и го залепете в кутията. Течните нокти са подходящи за залепване. След като лепилото изсъхне, кутията се замазва.

Много е важно да се обърне внимание на разстоянието от края на кутията до повърхността на стената. На фиг. 4, това разстояние е обозначено като "t". Ако инсталационната кутия е стоманена, а разстоянието от нейния край до повърхността на стената е по-малко от милиметър, тогава е гарантирано появата на кръг върху залепения на това място тапет - ръжда ще излезе на повърхността.

Старите метални кутии, които все още са често срещани в нашите домове, ръждясват доста силно - в края на краищата, когато залепите тапет, лепилото може да изсъхне за един ден. И през цялото това време кутията ще бъде подложена на влага. В случай на боядисване на стената, ръждата също няма да отнеме много време. Следователно, метална кутия, ако е много близо до повърхността на стената, трябва или внимателно да бъде огъната навътре, или да бъде заменена с пластмасова.

Вижте също:Как да инсталирате блок от електрически ключове с гнездо

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Монтажни кутии за контакти
 • Как да свържете проводници и кабели от различни секции
 • Как да свържете медни и алуминиеви проводници
 • Как да инсталирате кутия под електрически контакт или да превключите вътре в стената
 • Защо усукване на тел е забранено

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Искрено ме изненадате от факта, че когато свързвате два проводника, трябва да премахнете изолация от тях на секция от 25, 30 милиметра и да завъртите краищата на клещите.
  Две грешки наведнъж:
  Първо, професионален електротехник премахва изолацията от проводника поне 4 сантиметра (за да увеличи зоната на контакт на проводниците) и свързва краищата на жицата не чрез усукване (особено клещи), а чрез увиване на една жица около другата, с ръце, т.е. какво да изключвам развален проводник.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Виктор гл | [Цитиране]

   
   

  Володя,
  Ръцете се опитаха да усукат жица от 4 кв. Мм? Не се усуквайте.

  Няма да скъсате жица с клещи, ако има умение.

  По метода на навиване, жилав (мек) проводник е свързан към едножилен: мека жица се увива около едножилен и след това се затяга с клещи.

  И електротехниците го усукват с клещи.

   
  Коментари:

  # 3 написа: Алексей | [Цитиране]

   
   

  Следователно в момента свързването на проводниците по метода на усукване от инспекторите на енергийния надзор не е добре дошло

  Не знам къде, но в Чебоксари няма проблеми с това. Взех курсове в Енергонадзор и усукването беше договорено като най-надеждната връзка, но при условие че се използва ЛПС. Правилна употреба! Работил е в една държавна организация и редовно се провеждали проверки на енергийния контрол с пожарникари. Що се отнася до старите разпределителни кутии, те бяха принудени да навиват ЛПС навсякъде, нямаше повече въпроси за качеството на връзката.

  А за Ваго. Веднъж бях поканен в апартамент (едностаен апартамент), където изходът на хладилника спря да работи.Влизайки в апартамента усетих миризмата на горяща изолация. Започнаха да търсят какво и къде. Намерихме разпределителна кутия, в която тези терминални блокове се стопиха интензивно. Кутията се захранва от гнездо на хладилника и светлина в коридора и кухнята. Какъв товар може да има с две крушки? Сега използвам Wago само в процеса на ремонт за бързо сглобяване на временни навеси за осветление и други неща. Тогава се изхвърлям от греха.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Съгласен съм и за обрат. Ако се направи добре, тогава това е гаранция, че ще служи добре в продължение на много години. А различните терминални блокове винаги са риск. Веднъж докато подреждах разпределителната кутия какво става, двата самозатягащи се клемни блока просто излетяха, само от факта, че леко отворих проводниците. За какво качество на съединението след това може да се говори.

   
  Коментари:

  # 5 написа: Дмитрий | [Цитиране]

   
   

  По-добре е да поверите такава работа по планиране и инсталиране или преместване на контакти и превключватели на професионален електротехник.

   
  Коментари:

  # 6 написа: Николас | [Цитиране]

   
   

  Когато премествате контакта, първо трябва да извадите инсталационната кутия на стария контакт и проводника към разклонителната кутия. В такава кутия, както и на новото място на изхода, има доставка на проводници. Необходимо е да се провери тяхното състояние и да се отстранят клещите, които са свързани чрез заваряване с клещи. Във връзката, направена чрез натискане, има резерв, който също се отстранява от клещи. Ако няма склад, алуминиевият съединител на върха се отрязва. Връзките с усукана жица са внимателно разкачени. След това се взема нов проводник и се прекарва през старата вдлъбнатина за кабела от разклонителната кутия до мястото, където ще бъде новият изход. Не е безопасно да свързвате стари и нови проводници, прегряване и топене са възможни и контактът ще изгори. За да поставите нов изход не точно отдолу от старото място, но също така, например, в другата посока, трябва да направите нови вдлъбнатини за жицата в правилната посока. Удобно е да се правят такива вдлъбнатини с преследвач. Това е скъп инструмент, но можете да използвате наема. Вдлъбнатините ще бъдат желаната дълбочина и ширина, равномерна и точна. Ако няма възможност за използване на фаска, шлайф ще ви помогне. Всичко ще бъде не толкова перфектно и дори прах в процеса (не забравяйте да намокрите стената с вода), но това ще направи прорез. Тогава проводниците са разположени спретнато върху гнездото, без да се допират един до друг, пъхнете в предвидените отвори и гнездото е прикрепено към стената.

   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   

  Не вярвам в тези терминални блокове и мога да кажа, че не са измислили нищо по-добро от простото усукване.

   
  Коментари:

  # 8 написа: | [Цитиране]

   
   

  Според новото PUE е невъзможно да се свърже с усукване, но от опит, на 2,5 мм монолитна медна жица не можете да си представите нищо по-добро, особено ако го съблечете на дължина 50 мм. усукване, разбира се, с ръце е трудно, само с клещи.

   
  Коментари:

  # 9 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  жури, и ако медният обрат е допълнително споен, тогава контактната връзка, която може да бъде изолирана, скрита и забравена за това в продължение на много години, ще бъде още по-надеждна.

  Що се отнася до полагането на нова жица, това не винаги е възможно или непрактично. Например кабелът, който захранва изхода, се прехвърля директно от разпределителния панел. Ако има нужда от прехвърляне на изхода на определено разстояние, тогава е непрактично поради това да сменяте кабела, особено ако е в добро състояние.

  Следователно е по-лесно просто да увеличите необходимата дължина на кабела. В допълнение към запояване, можете да използвате заваряване или кримпване, за да свържете кабелите. Такива контактни връзки ще бъдат надеждни, така че те могат да бъдат скрити в стената, като не оставят достъп за периодичната им проверка.

  Ако използвате терминални блокове, включително Wago, тогава е задължително да се предвиди възможността за периодичната им проверка и ревизия.Но за да се гарантира висока надеждност, е по-добре да се даде предпочитание на запояване, заваряване или кримпване, особено ако в този изход е включен голям товар. И от естетическа гледна точка, наличието на друга разклонителна кутия в стаята е неприемливо.