категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 116641
Коментари към статията: 8

Свързване на проводници чрез кримпване

 

Свързване на проводници чрез кримпванеРазбира се, има толкова много начини за свързване на проводници. Широко известен на всички терминални блокове: винт и пружина, изолирани и не. Скопи за гайки и пробиващи скоби са популярни. И накрая, някои просто не обръщат внимание на общите правила, предпочитайки елементарни обрати, И една от най-надеждните връзки е кримпване връзка проводник.

След кримпване сърцевината на проводниците не може да бъде изключена, без да се реже, т.е. това е интегрална връзка. Но и тя не се нуждае от поддръжка. Същността на кримпването се свежда до ставната деформация на свързващите ядра и втулката за затягане, в която са вкарани тези ядра. Втулката се компресира, деформира, компресира сърцевините, микрорезите по повърхността на металните проводници са взаимно взаимодействащи и се осигурява надежден електрически контакт.

Но изглежда само, че всичко е толкова просто. Всъщност има някои тънкости. Ето някои от тях.


Пресоване инструмент

Най-често се използва натиснете щипки (напр. PMU) с ръчно или хидравлично задвижване, По-рядко се използват преносими хидропреси или дори специален безжичен инструмент. Ръчните скоби са обвити обшивки с напречно сечение до 120 квадратни метра. мм.

В най-често срещания случай са работните органи на тези инструменти умира и удря, В общия случай перфораторът е подвижен елемент, който произвежда локално вдлъбнатина на втулката, а матрицата е къдрава фиксирана скоба, която възприема налягането на ръкава и го деформира.

Това се случва, че в инструмента за кримпване се използват взаимозаменяеми щанци и перфоратори, които трябва да бъдат избрани за номиналното напречно сечение на втулката. Това не винаги е удобно. Ако кривите голям брой ръкави от различни секции, трябва да имате със себе си доста тежък комплект от същите тези матрици и удари и постоянната им промяна може да изтощи нервите ви. Ето защо, например, щипците често се произвеждат с един регулируем перфоратор или ротационни щанги, проектирани за различни напречни сечения.

Предимството на такива устройства е, че за да ги конфигурирате за конкретна свързваща втулка, не е необходимо да преинсталирате нищо: просто завъртете матрицата от другата страна или завъртете перфоратора с няколко оборота.

Отделно трябва да се отбележи, че някои малки клещи за кримпване нямат нито матрици, нито удари в състава си, притискащи ръкавите и накрайниците само с къдрави гъби.

Не трябва да се забравя, че неправилно избраният удар или матрица може да се превърне не само в причината проводниците да не бъдат закопчани правилно и да изпаднат от ръкава. Прекалено затегнатият проводник може да се скъса на кръстовището и това ще се случи в най-неподходящия момент, когато линията вече работи.


Ръкави за тестване на налягане

Можете, разбира се, да използвате всяка медна или алуминиева тръба, но това е крайно нежелателно. Разликата между електротехническите метали и обикновените индустриални метали е много голяма, така че е по-добре да се използват като кримпващи ръкави специални ръкави GM и GA от електрическа мед и алуминий, съответно.

Алуминиеви непрекъснати проводници с малки напречни сечения (до 10 кв. М.) Са свързани GAO ръкави с общо напречно сечение на телта не повече от 32,5 квадратни метра. мм. За да свържете медни и алуминиеви проводници, можете да използвате алуминиево-меден ръкав GAM или калайдисан меден втулка GML, Напречното сечение на всички тези ръкави варира от 10 до 300 квадратни метра. мм. В същото време, друго предимство на фабричните ръкави е, че дължината им оптимално съответства на напречното сечение според условията на здравина на ставата.


Технология на кримпване

Кримпването може да се извърши чрез локално отстъпване или непрекъснато компресиране. Непрекъснатото компресиране обикновено се извършва под формата на шестоъгълник.

Тъй като алуминиевите проводници са склонни към почти моментално образуване на оксиден филм с ниска проводимост, повърхността на алуминиевите ръкави и проводници трябва да бъде почистена до лъскав метал, преди да се крият и се обработват с кварцово-вазелин. Смазването премахва остатъчния оксиден филм и предотвратява повторното му образуване.

Преди кримпване, медните проводници също се обработват с грес, съдържаща само технически вазелин, без кварцови примеси. Това смазване намалява триенето и намалява риска от увреждане на сърцевината.

Опасенията, че непроводяща грес ще увеличи преходното съпротивление на ставата, не са жизнеспособни, тъй като когато се следва технологията, гресът се измества напълно от мястото на контакт, оставайки само в празнините. Повърхността както на ръкавите, така и на проводниците трябва да се смазва.

Краищата на вените на кабели с фигурно напречно сечение, например триъгълни, преди инсталирането в ръкава трябва да бъдат компресирани до кръгла форма, като се използва отделна фигурална преса.

Преди да се свържете чрез кримпване, проводниците се вкарват в втулката, докато не спрат. Фугата трябва да бъде разположена точно в средата на ръкава. След това се редува кримпване от двете страни на ръкава. Направени са два вдлъбнатини за свързване на алуминиевите проводници на една страна, а едно вдлъбнатина е достатъчно за медни проводници.

Може би връзката на проводниците не е от край до край, а с растението от едната страна. В този случай общото напречно сечение на проводниците не трябва да надвишава напречното сечение на самата втулка.

В случай на локално вдлъбване качеството на контактната става се нормализира от дълбочината на ямите, измерена със специална сонда или шублер. При използване на непрекъснато компресиране се контролират общите размери на получената многостранна секция. Нормите на всички тези размери са дадени в специални таблици.

След кримпване, на кръстовището се създава външен изолационен слой. За тази цел можете да използвате лак и електрическа лента. Преди да инсталирате втулката, можете да я поставите на едно от свързаните ядра свива тръба, което впоследствие затваря връзката напълно сигурно. След монтажа тръбата може да се нагрее с помощта на конвенционална газова горелка.

Изпитване на налягане с ръкави GML

Чести грешки при свързване на проводници чрез кримпване

Много често се купува втулка с неподходящо напречно сечение за свързване чрез кримпване. Ако е твърде малък, тогава за инсталиране на сърцевината в втулката част от проводника се отрязва. Това е неприемливо, тъй като не само намалява напречното сечение на проводника и увеличава преходното съпротивление, но и създава механично слабо място на жицата, в което има вероятност впоследствие да се прекъсне. Това важи особено за твърдите проводници.


Прекалено големият ръкав също не е от полза за връзката: кримпване и контакт няма да са особено надеждни. Нанизаните проводници, ако е абсолютно необходимо, могат да бъдат сгънати наполовина, но това няма да реши проблема с механичната якост на връзката.

В никакъв случай не можете да отрежете фабричния втулка, да го направите по-къс, без значение как искате да направите точката на свързване по-малко разширена - всичко това може да доведе до увеличаване на съпротивлението на прехода и намаляване на надеждността на връзката.

Много често за затягане на ръкави и накрайници, използвани ... обикновен чук. Но трябва да кажа, че е много трудно да се получи надеждна връзка и още по-трудно е да се контролира нейното качество. Ето защо е по-добре да не пестите и закупувате специален инструмент за кримпване.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Клеми, скоби и ръкави за свързване на медни и алуминиеви проводници
 • Методи за свързване, прекратяване и разклоняване на проводници и кабелни ядра. Рей ...
 • Как да изградите проводници в гнездо
 • Модерни терминали за свързване на проводници
 • Защо усукване на тел е забранено

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  Здравейте.На снимката проводниците са медни, а обтягащата втулка е алуминиева. Или греша?

   
  Коментари:

  # 2 написа: Руслан | [Цитиране]

   
   

  Трябва да има ръкави, просто калайдисани.

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Кажете ми как мога да компресирам проводниците чрез tml? Някой има ли криминален Москва?

   
  Коментари:

  # 4 написа: KibeR_ShuriK | [Цитиране]

   
   

  При кримпване на проводници от 5 кв. Мм (фабрика 6) с втулка от 6 квадрата, ставите понякога са механично чупливи - не издържат на движения и един от проводниците се счупва. Инструментът е професионален, напречното сечение е избрано правилно. Каква може да е причината и как да избегнем това? Няма пълно регулиране на силата на инструмента.

   
  Коментари:

  # 5 написа: Генадий | [Цитиране]

   
   

  Интересен извод относно свързването на кабелни проводници чрез кримпване ... оказва се, че ръкавите от производителя не са позволени да бъдат нарязани наполовина !? Първият е, че тези ръкави са предназначени за свързване на кабелните нишки „от край до край“, вторият - за надеждно свързване на кабелните нишки, е необходим обрат най-малко 1,5 см, а стандартните ръкави за кримпване са с дължина 2 cm или повече, а третият - с добър обрат - повече 2 см винаги са достатъчни за надеждна електрическа връзка (просто добре!) Можем да говорим за кримпване като правило само когато токове, протичащи през „възела“, близки до максимално допустимите за дадена секция на кабела и за дълго време .... Интересно е, че втулката за кримпване е живяла кабели при свързване Нашата индустрия изобщо не произвежда, а индустрията (нито нашата, нито чуждестранната) не произвежда апарати за заваряване на кабелни жила .... което повдига редица въпроси относно нейната употреба .... и популярността на този метод с "електротехници" се причинява само от простотата и евтиността на този тип връзка .... .... това е ... мислене за това, което четете ...

   
  Коментари:

  # 6 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  Генадий, разбира се, защо да не пусна. Ако всички започнаха масово да използват такива надеждни методи за свързване на проводници като кримпване и заваряване, тогава и нашата, и чуждестранната индустрия щяха да останат без печалба. По-добре е да освободите куп различни терминални блокове и да поговорите колко са надеждни и практични. Всъщност тези клемни блокове не издържат дори половината от обявения номинален ток. Същото се отнася за ЛПС и други подобни свързващи устройства.

   
  Коментари:

  # 7 написа: | [Цитиране]

   
   

  Добре дошли! Искам още веднъж да обърна внимание - възможно ли е да се кримпва едноядрен меден проводник с набраздена мед?

   
  Коментари:

  # 8 написа: Майкъл | [Цитиране]

   
   
  Дмитрий, възможно е да се облъчва жила преди кримпване.