категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 125623
Коментари към статията: 2

Начини за полагане на проводници и кабели за различни строителни конструкции

 

Начини за полагане на проводници и кабели за различни строителни конструкцииНачинът, по който кабелът е положен, винаги зависи от такива фактори: вида на електрическото окабеляване (скрито / отворено), категорията на помещението (битова, промишлена и т.н.) и материала, от който е изградена сградата, тоест нейната горимост.


Начини за полагане на проводници и кабели със скрито окабеляване

В жилищните помещения най-често се предпочита скрито окабеляване. Повечето хора, далеч от електрическата работа, си го представят по този начин: жлеб (на професионален език - Stroebe) на стена или таван, в който са окачени кабели, достигащи до контакти, кутии и превключватели. Всъщност тази опция за скрито окабеляване е най-често срещаната.

Но какво да направите, ако лагерът на стената и решетката могат да отслабят нейната структура? Или друг вариант: дървена къща. Освен това не е много удобно да се разруши дърво, защото също не е ясно как да го покриете по-късно. И дори се крие кабел в дървена стена, грубо нарушаваме правилата за пожарна безопасност - кабелът не трябва да преминава през горими конструкции.

По този начин, стробът и кабелът, скрит в него - Тази опция е подходяща само за бетонни и тухлени стени. И дори тогава, само в случаите, когато има увереност, че стената има адекватна граница на безопасност. Строболирането на подовете и в частност на таваните силно не се препоръчва без никакви изчисления и прогнози.

Така че, нека да преминем през всички начини за полагане на кабела като част скрито окабеляване на различни дизайни.

Чипиране на стени1. Вертикални стени, Стъбла за стени, направени от негорими материали, за които вече споменахме. В панелите на жилищните жилищни сгради портите са фабрично изработени и е за предпочитане да се използват, тъй като е съмнително да се изкопаят готовите бетонови панели. Ако стената е дървена или не може да бъде изкопана, тогава скритото електрическо окабеляване може да бъде подредено само под корпуса от шперплат, лист GKL, GVL или SML.

В този случай кабелът ще се нуждае от допълнителна защита, която обикновено се използва като PVC гофрирана тръба, Но е по-добре да затегнете кабела не в „гофрирането“, а в пластмасата или стоманена заземена твърда тръба, Проходите през стените също са по-добре защитени от тръбни разрези, вкарани в дупките.

2. Тавани и тавани, В бетонните тавани на панелни и тухлени къщи, като правило, има надлъжни празнини. Ако цялата ви задача е да закачите лампа в патрон на тавана в средата на стаята, тогава тези празнини могат да се използват безопасно. В този случай кабелът не може да бъде защитен от нищо - в дебелината на тавана нищо не го заплашва.

Но ако трябва да извършите някакво сложно окабеляване на тавана, например, за да прожекторите, тогава е по-добре да монтирате отделен опънат таван или просто да зашиете тавана с гипсокартон. Над обшит кабел няма да е добре да се защити гофрирани тръбизакрепена с щипки или монтажна лента.

Таванът на дървените къщи обикновено е дъскава конструкция, във вътрешността на която е напълно възможно да се постави тръби за скрито окабеляване.

Гофрирани тръби3. подове, Най-надеждният и лесен начин за полагане на кабела в пода е да го напълните с бетонна замазка. Кабелът е предварително монтиран в тръбата (възможно е и гофриране), чието положение е фиксирано по всякакъв начин.

Но можете да опънете кабела точно под подовата дъска, като използвате надеждна и твърда тръба като кабелен маршрут. Разклонителни кутии по-добре е да не го поставяте на пода.

4. Кухи конструкции и прегради, Рамката на такива конструкции обикновено е направена от специален метален профил.Пространството между стелажите и релсите често се запълва с топло- и звукоизолационни материали. В същото пространство е удобно да подредите кабела в гофрираната тръба, като го фиксирате в възлите на щайгата.

За каквито и конструкции да не полагаме скрит кабелен кабел, винаги е необходимо да се прави това рационално, строго под прав ъгъл. И не забравяйте да компенсирате бъдещето подробно оформление на кабелни линии - за скрито окабеляване това никога не е излишно.Начини за полагане на проводници и кабели с отворено окабеляване

C отворено окабеляване различни излишъци ще бъдат по-малко. В огнеустойчиви конструкции кабелът може да бъде препратен дори директно. Фиксирайте го върху всяка повърхност с помощта на специални пластмасови скоби с шипове. Скобите са избрани в размера на кабела и под неговата форма - кръгла или плоска.

Пластмасов кабелен каналВместо скоби можете да използвате обичайната тънка метална лента. Но кабелите, опънати директно по стените и тавана, не изглеждат особено естетически приятни. Затова обикновено се дава предпочитание пластмасови кабелни каналиприкрепен към стената с дюбели и винтове.

Можете да използвате кабелни канали за монтаж на кабели върху всякакви, дори дървени конструкции. Вместо кабелен канал можете да използвате гофрирана тръба, но тя не изглежда по-добре от отворен кабел, така че инсталацията с гофрирана тръба се използва само в производствени помещения, складове и други места, за които естетиката играе последна роля.

Към днешна дата тя стана много популярна при извършване на ремонти в къщи и апартаменти. перваза с вграден кабелен канал, Използването на тази перваза ви позволява да скриете окабеляването без да повредите вътрешността на стаята. Но кабелът, вграден в дънната платка, не съществува в големи размери - дебел кабелен сноп не може да бъде скрит в него.

За да инсталирате ретро окабелкинай-често се използват специални изолатори (ролки), които надеждно фиксират турниката и не му позволяват да влиза в контакт с повърхността на стената или тавана. По този начин окабеляването на ролките може да бъде положено дори върху горими дървени конструкции.

Александър Молоков

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Какъв метод за полагане на домашно окабеляване изберете
 • Монтаж на електрическо окабеляване в селска къща
 • Отворено окабеляване - популярни методи за окабеляване
 • Скрито окабеляване
 • Вътрешно окабеляване на селска къща

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: maksim_m91 | [Цитиране]

   
   

  Като опция - можете да положите окабеляване в дъските. Говорим за специални первази, вътре в които са предвидени дупки (канали) за полагане на проводници в тях. Основното предимство е, че няма да се налага да счупите стеновото покритие. Все още трябва да се правят стройби, но много по-малко. Те са необходими за полагане на жицата от дънната платка към изхода или към осветителното оборудване. Ако сте избрали первази с вграден канал (дупки) за полагане на жицата, тогава имате още едно предимство. Можете да поставите в тях не само проводници на електрическо окабеляване, но и проводници на телефонна комуникация и интернет. Тоест первазите от този тип са доста практични. Що се отнася до външния им вид, те по никакъв начин не са по-ниски от обикновените. Купувачът е снабден с широка гама от первази от този тип, така че всеки може да намери най-подходящия вариант за себе си.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Майкъл | [Цитиране]

   
   

  В къщата си полагах жиците главно под пода в метална гофриране. И над пода с резачка направи канали в арболита, положи кабел в тях, след което те бяха покрити с мазилка отгоре. Беше много удобно да положа кабела по този начин - каналът от веригата се оказа точно за да отговаря на размера на моя кабел. След полагането на кабела, монтирах и закрепих разтворите и кутиите с гнездото с разтвора, на места с разтвора също фиксирах кабела в каналите и подписах проводниците на изхода към машините в разпределителното табло - към кой кабел принадлежи това, което принадлежи.