категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 58837
Коментари към статията: 5

Как да положите кабела от щита към изхода, когато свързвате електрическата печка

 

Как да положите кабела от щита към изхода, когато свързвате електрическата печкаДа предположим, че сме решили мястото на монтаж на електрическата печка или пералнята. Решихме къде да монтираме подходящите гнезда, избрахме кабел, дори го закупихме в необходимото количество, като вземем предвид необходимия запас от няколко метра.

Настоящият въпрос е Как да инсталирате този кабел по целия път от панела на апартамента до изхода? Защото ние не просто дърпаме кабел, монтираме част от електрическото окабеляване, което е предмет на изискванията за електрическа безопасност и пожарна безопасност. Освен това, тъй като това е апартамент, новоинсталираната част от окабеляването не трябва да нарушава естетическия ни вкус. Всичко трябва да бъде спретнато, красиво и безопасно. Помислете за популярните методи за управление на кабели.


Кабелна инсталация в портата

Ако стените в апартамента са направени от негорими материали (бетон, тухла или нещо подобно), а инсталирането на оборудване е било насочено към основен ремонт във вашия скромен дом, тогава най-успешният начин за инсталиране на кабела би бил полагане в строба за последващо прекратяване, В този случай кабелът ще бъде надеждно скрит, няма да ви разстрои с външния си вид и ще бъде добре защитен под слой мазилка, а на места, по възможност дори и под плочка.

Но човек може да вземе решение за решетката само преди декорацията на помещенията, тъй като това е буквално „мръсен“ бизнес. Ако ремонтът се предполага само в стаята, където е положен кабелът, тогава преди портата към стаята да бъде затворена, тя трябва да бъде плътно затворена или завесана с тежка влажна кърпа. Като лични предпазни средства са необходими очила със странична защита, тапи за уши и респиратор.

Инструментът за косене може да се използва от почти всеки по ваш личен избор. В крайна сметка вземете професионален чипър само за полагане на един кабел, може би не си заслужава. Двата най-разпространени типа електроинструменти, използвани за малки обеми на длето, са перфоратор и ъглошлайф (шлайф).


По-добре е да оборудвате перфоратора за извършване на строб не с обикновена тренировка, а с плоска лента или строб - със специална шпатула. Режимът на ударно свредло за строб е чисто ударно. Не забравяйте за смазката за свредлото, защото желаем на нашия инструмент дълги и щастливи години живот.

За да се смила шлифовъчната машина, ще трябва да закупите острие за рязане на камък. Технологията е тази: правим разрези по краищата на строб до дълбочината, необходима за полагане на кабела, след което избиваме „средата“ с чук с длето или със същия перфоратор.

За твърди материали, като бетонен монолит, мелница може да бъде по-продуктивен инструмент в сравнение с перфоратор. Но ще има порядък по-всепроникващ прах от мелницата: когато работите без респиратор, човек може, без преувеличение, да се задуши. Прахосмукачката е доста полезна тук и е по-добра индустриална, тъй като не е добра за домакинството.

Някои строителни материали, например, пенобетонни блокове, са толкова меки, че можете да изкопаете еднократен штроб ... в тях с голяма отвертка. Трудно е, разбира се, да се каже дали това може да се нарече късмет, но със сигурност си струва да се вземе предвид.

Преди самата решетка е необходимо да се маркира пътя на кабела. В същото време трябва да се вземе предвид, че хоризонталните преходи се извършват на височина най-малко 2,5 метра или под тавана, а диагоналните преходи са напълно забранени. Освен това е изключително важно да не влизате по линията на съществуващо окабеляване, за да не се сблъскате с пълната му подмяна. Това е доста трудна задача. Индикатор с фазотърсач или подобно устройство ще ви помогне.Елементарната внимателност няма да е излишна: чрез местоположението на разклонителните кутии и посоката на включените в тях ядра можете да получите някаква представа за пътя на кабелите.

За да получите штроба повече или по-малко равномерен и прав, за предварително маркиране можете да използвате нивото на сградата, някакъв вид релса и отвес.

Дълбочината на слобовете за полагане на целия кабел не трябва да бъде много голяма - около два сантиметра. Закрепването на кабела е най-лесно с скоби за дюбели с размер на улавяне 5-30 милиметра. Диаметърът на отворите за монтаж на такива скоби за дюбели е шест милиметра.

Последователността на работата е следната:

 • маркирайте пътя на преминаване на строб; ще бъдем изтръгнати;

 • пробиваме отвори с диаметър 6 мм по долната част на канала около всеки 0,5 метра;

 • вкарваме кабела вътре в скобата на дюбела, а самата скоба - в подготвения отвор. Тази операция се повтаря по цялата дължина на строб;

 • затваряме стробата и изравняваме стената с помощта на декоративни материали и работата е свършена.


Външна инсталация на кабели

Но перспективата за инсулт ще зарадва не всички. Обикновено хората просто получават нови домакински уреди и искат да го свържат към мрежата си, струвайки "малко кръв". Ако в същото време е необходимо да се препрати нов кабел - моля, но така, че впоследствие да не се изисква саниране на стаята.

В този случай можете, разбира се, просто да забиете кабела към стената със скоби с нокти. Такива крепежни елементи са лесни за закупуване във всеки магазин за електричество. Но монтирането на кабела със скоби също не винаги е приемливо. За горими конструкции (например дървени стени) кабелът не трябва да се полага открито. А типът кабел със скоби не се вписва във всеки интериор.

На дървените стени можете монтирайте кабела в гофрираната тръба, която е прикрепена към стената със специални щипки или алуминиева монтажна лента. Но гофрираната тръба има много официален и сив външен вид, което по никакъв начин не е подходящо за жилищни помещения.

По този начин остава най-добрият вариант за отворено прокарване на кабела от щита до изхода пластмасов кабелен канал.

Можем да говорим много за инсталирането на окабеляване в кабелни канали, този бизнес има много тънкости. Ако никога не сте имали опит с този причудлив пластмасов материал, тогава е по-добре да се доверите на експертите. Работата, направена сама, разбира се, ще повиши самочувствието, но външно няма да изглежда особено хубаво.

Ако все пак искате сами да монтирате кутиите, тогава трябва да се запасите с такъв инструмент: мярка с лента, ниво на сграда, молив за строителство, отвертка (за мързеливите) или отвертка Phillips (за пациента), шлайф или ножовка за метал, монтажен нож. Можете да фиксирате кабелния канал към дървените стени с обикновени самонарезни винтове, а за фиксиране върху бетон или тухла ще ви трябва пластмасови дюбели и съответно перфоратор.

За монтажа на всеки един кабел в рамките на апартамента е достатъчен кабелен канал със сечение 25 * 16. Кутиите се продават на парчета от два метра, така че при по-дълга дължина на линията инсталацията ще трябва да се извърши „задник“. Когато подрязвате кабелния канал и го коригирате по размер, трябва да сте изключително внимателни: не оставяйте пукнатини и избягвайте огъване. Най-трудният елемент е преходът от хоризонтален към вертикален, тоест кръстовище от 90 градуса. Тук е трудно да се посъветва нещо - при липса на преходно подсилване всеки решава този проблем по свой начин. Ще трябва много да използвате трион или шлифовъчна машина, но основното е да не оставяте секции от отворен кабел.

Процедурата за инсталиране на кабела в пластмасова кутия е следната:

 • отворете кутията, поставете капаците отстрани;

 • измерете всяка кутия на етапи, нарежете я по размер и я монтирайте на стената;

 • поставяме кабела в кухината на кутията и веднага затваряме капаците, не забравяйте да ги изрежете.

В същото време е по-добре да опитате, така че ставите на кутиите да не съвпадат по местоположение с фугите на капаците - тогава инсталацията е по-точна.

Прочетете в тази тема:Свързване на електрическа печка и пералня в системата TN-C

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да направите shtroba и да фиксирате кабел в него
 • Монтаж на електрическо окабеляване в селска къща
 • Пластмасови канали (кабелни канали), как да фиксирате кабелния канал
 • Начини за полагане на проводници и кабели за различни строителни конструкции
 • Скрито окабеляване

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Оксана | [Цитиране]

   
   

  И как да го направя правилно, ако имам електрически контакт, но не и там, където имам нужда. Изходът на ток е на стената между тоалетната и банята. Как да поставите тел от него и да внесете изхода за пералнята в банята? Или може би този контакт трябва да се премести надолу по стената и да се използва удължителен кабел? Какво тогава да правим със светлинни ключове за банята и тоалетната? Той е вграден с един контакт. И тогава ще трябва да използвате удължителен кабел, което не е много удобно, тъй като при измиване няма да е възможно да затворите вратата на банята. Какво е най-доброто нещо в моя случай?

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  По-добре от дистрибуцията. кутии за хвърляне на нов кабел в контакта във ваната. Но в банята трябва да има защита срещу течове на течове, така че може да се наложи да замените груповата машина с диференциална.

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  Ако кухнята седи в тази група, а една от стаите също се случва, тогава зареждането й с пералня също не си струва. както и преработка на алуминиеви обрати - това е друга рулетка. по-добре е да поставите гнездо близо до печката с контур, а от него - удължителен кабел по протежение на канализацията към машината. И има трета, защитна жица и RCD за захранване - никой не забранява. Допълнително гнездо в кухнята за 4 гнезда е необходимо нещо.

   
  Коментари:

  # 4 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  Оксана, най-оптималният начин в тази ситуация е да инсталирате изхода в банята на желаното място и да го свържете от изхода, който е инсталиран между банята и тоалетната. Гнездото, както бе споменато по-горе, трябва да бъде избрано със защита срещу влага. Проводникът, който ще захранва този контакт, трябва да бъде положен по скрит начин (под слой мазилка или друг негорим материал за довършителни работи). Много е важно да се осигури надежден контакт на клемите на изхода, от който е направена връзката, тъй като общият ток на натоварване на двата изхода ще тече през тези клеми. За да защитите кабелната линия, която захранва контакта, инсталиран между банята и тоалетната, и новоинсталирания контакт, можете да инсталирате прекъсвач на диференциална верига или остатъчен ток в допълнение към прекъсвача, инсталиран на тази линия.

  Ако окабеляването не осигурява захранване на контактите от отделни кабелни линии, тогава преди да свържете нов контакт, трябва да анализирате възможността за това. Възможно е няколко контакта да са свързани от една линия на окабеляване и инсталирането на друг контакт може да доведе до претоварване на този участък от окабеляването, което от своя страна, ако претоварването не е добре защитено, може да доведе до повреда на окабеляването.

  Удобно е да фиксирате кабела в строб с алабастър. Този метод според мен е по-бърз и удобен. Не е необходимо да пробивате дупки, да носите и да вкарвате скоби за дюбели. Положих кабела, разтворих малко алебастър, положих кабела в штроба, намазах го на няколко места и след половин минута, или дори по-рано (в зависимост от качеството на алебастъра) кабелът беше здраво фиксиран в штроба.

   
  Коментари:

  # 5 написа: | [Цитиране]

   
   

  Оксана, i.electricianexp.com / main / electrodom / 663-rozetki-v-vannoy-komnate