категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 107896
Коментари към статията: 2

Разклонителни кутии за домашно окабеляване

 


Функции на клон

Разклонителни кутии за домашно окабеляванеС превключвател, светлина или гнездо всеки електротехник търси най-краткия път до най-близкия клон. Това е разбираемо: искам да спестя на кабела и никой не иска да свърши допълнителната работа по полагането му. Следователно кутиите във всеки апартамент обикновено са достатъчни: до две или три в една стая.

Но все пак основната цел на клоновите кутии не е да спестят материали и работно време. Най-важната им функция е да предпазват връзките на кабелните жици от външни влияния: от прах, влага и механични повреди.

Всъщност, каквото и да предприемем връзки на проводниците, все пак местата на тези връзки изглеждат толкова беззащитни - фабричната изолация е оголена, вътрешна и външна и целостта на проводниците е нарушена. Разбира се, без подходяща защита прахът или влагата могат да блокират връзките и ще възникне късо съединение. Или от механични повреди, напротив, ще се увеличи значително преходно съпротивление, а качеството на контакта ще намалее.

Разклонителна кутияИ в двата случая последиците ще бъдат неприятни разклонителни кутии просто е необходимо. В допълнение, те са необходими в съответствие с изискванията на естетиката, тъй като затварят грозните краища на сърцевините и терминални блокове или ЛПС капачки.


Видове разклонителни кутии

Разклонителните кутии се използват много дълго време и са претърпели много еволюции. Имаше кутии за кухи стени, кутии с контактна група, квадратни кутии, кутии за отворени и скрито окабеляване, Нека се опитаме да разберем цялото това многообразие.

Всичко започна, разбира се, с разклонителни кутии за външно окабеляване - обикновени кръгли чаши от тънък метал, затворени със същия капак. Тези кутии изпълняват своята функция: те са сравнително стегнати и не изгарят. И до ден днешен те могат да се видят в някои къщи от старото строителство. Понякога вместо такива кутии се използват ... обикновени калаени кутии. За скрито окабеляване са използвани едни и същи метални очила, оградени в стените.Метални разклонителни кутииРазбира се, те са издръжливи и се използват дори и днес, обаче главно в промишлеността. Но все пак металът е скъп материал и харченето му за кутии не винаги е препоръчително. Освен това работата с метал не е лесна: трудно е да се направят допълнителни дупки за въвеждане, ако е необходимо, и е трудно да се увеличи диаметърът им.

Следователно, с развитието на нови пластмасови материали се появи пластмасови разклонителни кутиикоито са най-популярните днес: те са изработени от устойчива на удар пластмаса, която не поддържа изгарянето. Тези кутии са разделени на кутии за скрито и за открито окабеляване.

Разклонителни кутии за отворено окабеляване идват в различни размери, защото често голям брой проводници са свързани в една кутия, а традиционната малка кутия може просто да не е достатъчна. Големите разклонителни кутии по правило са с квадратна форма и имат няколко стандартни кабелни входа от всяка страна.

Разклонителна кутия за открито окабеляванеОтворите на разклонителните кутии за отворено окабеляване се затварят или с пластмасови щепсели, които трябва да бъдат счупени, или с гумени жлези, които са нарязани по размер гофрирани тръби или кабел. Входовете на кръгли кутии се допълват с "рога" - ръкави със специална форма, направени от същата пластмаса и допринасящи за стегнатия монтаж. Следователно, кръгли кутии за отворено окабеляване се класифицират в „три раменни“ и „четири раменни“ - според броя на възможните клонове.

За открито окабеляване в пластмасови кутии, някои производители произвеждат специални разклонителни кутии, които се комбинират с кутията по цвят и дизайн. Такива кутии значително опростяват инсталацията.

Капаците на кутиите за отворено окабеляване се монтират или на винтове, или върху собствената им нишка с голяма стъпка (ако кутията е кръгла), или капакът просто се поставя плътно. По време на инсталацията е важно да не губите капака, докато кабелът е преместен напред, а краищата са свързани, тъй като не винаги е възможно да се намери друга кутия, която е абсолютно същата, а капаците изобщо не се продават отделно. Затова се произвеждат кутии, чиито капаци винаги висят с тях върху отделен сноп от мека пластмаса.


Разклонителна кутия за скрито окабеляванеРазклонителни кутии за скрито окабеляванеот своя страна също има два вида: за твърди и за кухи стени. И тези, и другите също се предлагат в кръгли и квадратни форми. И те също имат най-разнообразни размери. Но кутиите, предназначени за монтаж в куха стена, например в преграда от гипсокартон, имат една конструктивна характеристика: притискащи крака на дълги винтове.

Дупката в преградата се изрязва точно до размера на кутията, а краката я издърпват към преградата отвътре. Отгоре този случай е затворен с капак (най-често с винтове). Разклонителните кутии за скрито окабеляване в плътни стени нямат никакви лапи - те просто се закрепват в предварително подготвен отвор в стената с помощта на алабастър или друг бързосъхнещ разтвор.

Вместо кутии за скрито окабеляване, често използвайте подходящите Ограждениякато измисли някои домашни корици за тях. Всъщност това не противоречи на никакви правила, тъй като подрастът се извършва според същите изисквания за плътност, здравина и негоримост. Ако само корицата също беше надеждна в това отношение.

Методът за свързване на проводниците на проводници и кабели във всяка клонова кутия обикновено се оставя на избора на електротехник. Но има кутии с контактна група. Те държат вътре в готовност терминален блок, например ZVI, Трудно е да се прецени колко удобно е това. На първо място, в края на краищата, класацията на клемната лента при текущия товар е ограничена, а броят на местата също е малък. Следователно, понякога се налага да премахнете клемния блок и да вземете стария добър PPE.

Предлагат се и някои специални видове разклонителни кутии с контактни групи, например кутии за комуникационни линии. Понякога те се използват и за монтаж на домашно окабеляване, Това категорично не може да се направи: те просто не са предназначени за сериозно натоварване на тока.


Монтаж на разклонителни кутии

монтаж на разклонителна кутияИма някои гласни и неизказани правила относно инсталирането на разклонителни кутии. На първо място, тъй като линиите на окабеляването се простират под тавана или на височина 2,5 метра, тогава кутиите обикновено са разположени там, за да не се губят излишни метри кабел.

Въпреки това, винаги трябва да помните, че достъпът до кутията трябва да остане постоянен през цялата работа на окабеляването. Ето защо, ако например кабелните линии са опънати зад опънат таван, тогава кутиите трябва да бъдат поставени под нивото на този таван, така че да не се затварят. Краищата на кабелите, съответно, трябва да се водят надолу към кутиите. Това не е много удобно по време на инсталацията, но човекът, който ще трябва да поправя и поддържа тази линия, ще ви бъде благодарен.

Самата кутия след монтажа трябва да остане непокътната, а не да се спука. Капакът върху него трябва да стои плътно и сигурно, следователно, той не трябва да бъде прекалено запушен с кабелни сърцевини - по-добре е да го замените с по-голяма кутия или да инсталирате друга, допълнителна кутия.

Ремонт и модернизация на електрически проводници почти невъзможно без отваряне на разклонителните кутии и поради това по време на монтажа е необходимо да се изготви план за местоположението на кутиите с посочване на техния брой и целта на линиите, които влизат в тях.На първо място, това се отнася за кутии за скрито електрическо окабеляване, които понякога са напълно покрити с тапет или мазилка. Разбира се, затварянето на кутиите с плочки или блокирането им с каквито и да било структури не трябва да е по същите причини за достъпност.

Александър Молоков

© Направи си сам електротехник в апартамент и къща

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Монтажни кутии за контакти
 • Скрито окабеляване
 • Монтаж на електрическо окабеляване в дървена къща
 • Монтаж на електрическо окабеляване в селска къща
 • Как да замените външен контакт с вътрешен

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  В съвременните условия, когато натоварването на домакинските електрически уреди е голямо и се увеличава само всяка година, е необходимо да се монтират надеждни електрически проводници. Аз лично предпочитам да монтирам окабеляването по такъв начин, че да намаля броя или дори да изключва междинните контактни връзки от схемата на окабеляване. Тоест, откажете се да използвате междинни разклонителни кутии.

  Основното предимство е, че всички контактни връзки са разположени в панела на разпределителния корпус. Ако е необходимо да се извърши одит на електрическото окабеляване, не е необходимо да тичате из апартамента, да местите мебели, за да организирате достъп до всички разклонителни кутии. Достатъчно е да свалите капака на таблото и да проверите всички контактни връзки.

  Освен това, когато полагате отделни кабелни линии за всеки изход, можете да осигурите надеждна защита на тези линии, включително изводи, като инсталирате прекъсвачи на всяка линия. В случай на междинни разклонителни кутии, прекъсвачът защитава група от контакти. В този случай всеки от изводите не е напълно защитен, тъй като в повечето случаи се монтира защитно устройство, като се вземе предвид общото натоварване на изходящата група. Следователно, всеки от изводите, както и проводникът (кабелът), който се пренасочва от разклонителната кутия към изводите, може да се повреди в резултат на претоварване.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Влад | [Цитиране]

   
   

  Ние в Германия почти не слагахме междинни кутии. Понякога за отделни групи. Всичко върви със собствен проводник от главното разпределително табло. Разбира се, кадрите на проводници се увеличават многократно, но е по-безопасно и по-лесно да се поправи, ако е необходимо.