категории: Електротехник у дома, Предпазни мерки за безопасност
Брой преглеждания: 41767
Коментари към статията: 3

Токов удар: първа помощ

 

Първа помощ за токов ударВ случаите, когато човек е изложен на електрически ток, е необходимо спешно действие. Какви са тези действия и как да ги изпълняваме, ще разкажем по ред.


Освобождаване от електрически ток

Ако жертвата е под постоянно влияние на електрически ток, на първо място, по някакви налични средства, той трябва да бъде освободен от този ефект, нарушавайки контакта на човека с електричество. В крайна сметка, колкото по-голяма е продължителността на настоящата експозиция, толкова по-лоши са последствията.

Най-лесният и безопасен начин е просто да изключите прекъсвача или машината. Но, за съжаление, този метод може да не е най-бързият, тъй като електрическият щит може да бъде разположен достатъчно далеч или дори да не е достъпен за човека, който спасява човека. В такива случаи е най-лесно да освободите жертвата, като го изхвърлите от живи части, но в същото време следвате някои правила за безопасност, за да не пострада сам.

На първо място, човек не трябва да докосва незащитени ръце до човек, който е бил изложен на ток, нито трябва да се приближава към него. Най-добре е да го изхвърлите от проводника с помощта на дъска или достатъчно дебела пръчка. В този случай трябва да обърнете внимание на факта, че дъската трябва да е суха, в противен случай е възможен друг случай на токов удар. Този път най-спестяващият.

Ако нямате под ръка дъска или пръчка, можете просто да плъзнете жертвата, като увиете ръцете си, поне грабнете по пода дрехи с найлонов плик. Ако дрехите са сухи, тогава можете да ги издърпате с незащитени ръце, по-добре от една. Но това е в краен случай.

Друг начин да се отървете от електрическия ток, който се препоръчва във всички ръководства за безопасност, е просто да отрежете кабела, носещ ток, с остър предмет с изолирана дръжка.

За тази цел е най-подходяща брадва или лопата с дървена дръжка, естествено суха. Но самият този метод е доста опасен, тъй като в момента на рязане на кабела възниква късо съединение, придружено от електрическа дъга и ако кабелът е достатъчно дебел, той практически ще избухне. Спасителят може да получи изгаряния по кожата и ретината, така че трябва да бъдете изключително внимателни, поне просто да си затворите очите в момента на огнището. Всички описани методи и мерки са подходящи, ако напрежението не надвишава 400V.

След като беше възможно да се освободи жертвата от действието на електрически ток, е необходимо да му се предостави първа помощ за първа помощ и, разбира се, да се обади на лекар.


Първа помощ в случай на токов удар

Освободен от действието на тока, жертвата трябва удобно да бъде положена върху равна повърхност с мека постеля. След това разтривайте крайниците, ако е необходимо, за да освободите носната и устната кухина от слуз и кръв. За да осигурите притока на чист въздух, развържете дрехите, разхлабете колана на талията и за притока на чист въздух в стаята е препоръчително да отворите прозорци и врати.

Ако жертвата е в безсъзнателно състояние, дайте му да подуши амоняк или поне напръскайте лицето си със студена вода. Много е полезно човек, който се е сетил да даде успокоително или сърдечно лекарство, валериана или Корвалол.

Но понякога последствията могат да бъдат по-сериозни. На първо място, това е неравномерно дишане или изобщо липсата му, пулсът е прекъсващ или изобщо не се усеща, кожата може да придобие синкав или блед оттенък. В такава ситуация трябва да се предприемат по-сериозни мерки, като изкуствено дишане и косвен масаж на сърцето.И двете тези процедури са описани много подробно в различни медицински литератури, така че тук няма да ги описваме.

Дори ако всичко, изглежда, се е получило добре, човекът е останал жив и не се забелязват външни признаци, така или иначе жертвата трябва да бъде хоспитализирана за известно време, поставена под наблюдението на лекар. Факт е, че последствията от лезията могат да настъпят след няколко часа или дори дни.


Как да избегнем токов удар

Рискът от токов удар съществува не само в производството, но, ако не и в по-голяма степен, в ежедневието, когато се използва домакинско електрическо оборудване: в края на краищата човек, който работи директно с електрически инсталации, все още е теоретично и практически подготвен. Спазването на доста простите правила и препоръки по-долу значително ще намали вероятността от токов удар.

Никога не докосвайте живи части от машини или оборудване, освен ако няма абсолютна сигурност, че те са обезвъздушени. Първо трябва да се уверите, че няма напрежение с помощта на устройства: волтметър, индикаторна отвертка или просто крушка с проводници. Електриците нежно наричат ​​такава крушка „контрол“. Също така, не забравяйте, че ако няма напрежение, то може да се появи всеки момент.

Трябва също така да се отбележи, че в някои, дори напълно обезвъздушени устройства, електрическият заряд се запазва за дълго време. Следователно, щепсел, изваден от контакта, може да се превърне в източник на доста чувствителен токов удар. Разбира се, такъв удар не е фатален, но може да доведе до доста неприятни последици. Ако работата се извършва на височина, тогава неволното движение може да причини загуба на равновесие и спад.


За да се избегне случаен контакт с части на ток, трябва да се обърне внимание на предупредителните знаци. Те са инсталирани не само в името на красотата.

Никога не трябва да докосвате електрическите проводници и електрическите уреди с мокри ръце и като цяло да следите влажността в помещението. Ако внезапно се наводни, окабеляването трябва да се изключи, докато стаята е напълно суха.

Когато извършвате електроинсталационни и ремонтни работи, трябва да използвате работещ, доказан инструмент: дори малка пукнатина на изолацията на дръжката на клещите може да доведе до токов удар.

Никога не докосвайте едновременно домакинското електрическо оборудване, свързано към мрежата, и предмети, свързани с заземяване, като водопроводи или радиатори. Ако изолацията на устройството се „пробие“ върху тялото, се осигурява електрически удар с достатъчна якост.

Ако става въпрос за пожар в окабеляването или домакински уред, който е включен, никога не се опитвайте да гасите огъня с вода. Водата провежда електричеството добре, така че електрическият удар от струя вода е почти гарантиран. Разбира се, осветен уред може да бъде поставен с вода, ако първо извадите щепсела от контакта.

Никога не използвайте електрически уреди, ако имат външни признаци за неизправност. На първо място, това са пукнатини в изолацията или пластмасовия корпус, следи от сажди и др. прилагането на тези прости инструкции и препоръки, ако не е отрицателно, значи значително ще намали риска от токов удар.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Електричество и електрическа безопасност: образователна програма за начинаещи електротехници
 • 10 правила и препоръки относно електрическата безопасност по време на ремонтните работи ...
 • Сензорно напрежение в казус за електрическа безопасност
 • Как да предпазим децата от токов удар
 • Какъв стрес е опасен за човешкия живот?

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Семен Деружински | [Цитиране]

   
   

  Риск от токов удар:
  1.Когато използвате електрически уреди със счупена изолация, електрически печки с отворена спирала, домашни електрически пещи, електрически бойлери, когато ги пълните с вода, ако са включени в мрежата.
  2. В случай на нарушение на реда за включване на уреда в мрежата. Първо кабелът трябва да се свърже към устройството, а след това към мрежата, а не обратно.
  3. Когато използвате голите краища на жицата вместо щепсела.
  4. От използването на електрически запалки, които се захранват от 220 V мрежа, за запалване на газови пистолети. Проводниците на тези запалки са направени с пластмасова изолация, в резултат на това те се стопяват и изолацията се нарушава (тъй като запалката често трябва да се пренася чрез горящ комфорт).
  5. Със счупени контакти и ключове, разговори с открити контакти и проводници с повредена изолация.
  6. Докосвайки хладилника, пералнята и т.н. и устройства, които са свързани със земята (радиатори, кранове за вода). По правило кухнята и банята са претъпкани, така че такъв контакт е винаги възможен.

   
  Коментари:

  # 2 написа: Марат | [Цитиране]

   
   

  Електрическите наранявания могат да възникнат поради следните причини: преминаване на електрически ток през човек, излагане на електрическа дъга, излагане на електрически и магнитни полета, създадени от много високи напрежения и честоти. Има следните видове токов удар: токов удар и изгаряния, наранявания и счупвания, заболявания от излагане на електрическа дъга и електромагнитни полета.

  Електрическият удар е медицинският ефект на електрически ток, тъй като той преминава през тялото и води до дисфункция на жизненоважни органи, като дишане и сърцебиене. Степента на този ефект зависи от силата на тока, неговия вид и честота, пътя, през който той преминава през тялото, времето на неговото възникване и състоянието на тялото в момента, в който той попада под напрежение.

  Токов удар може да възникне при докосване на живи части, които са живи (кабели, проводници, кабели, клеми и др.) Или докосване на непроводими части (капаци на двигатели, машини, печки и др.), Ако те попаднаха под напрежение в резултат на дефекти в изолацията или конструкцията и не предизвикаха защитата да се отклони.

   
  Коментари:

  # 3 написа: Paul | [Цитиране]

   
   

  Опасността от електрически наранявания се обяснява със значителна част от смъртни случаи вследствие на токов удар. Смъртта настъпва в резултат на спиране на дишането (асфиксия), нарушена сърдечна дейност (сърдечна фибрилация и пълен спиране на сърцето) и токов удар. Понякога смъртта настъпва в резултат на комбинация от няколко причини. Дихателният арест е най-честият резултат от излагане на електрически ток, тъй като се появява при сравнително малки токове през човешкото тяло. Конвулсивните контракции на мускулите на гръдния кош, участващи в дишането, започват в резултат на директното и рефлекторно действие на ток от 20 до 25 mA. Ако в същото време жертвата не бъде освободена от действието на тока, настъпва изчерпване на организма с кислород и спиране на сърцето. Нарушенията на сърдечната дейност започват с феномена на мъждене - хаотични контракции на влакната на сърдечния мускул с различни честоти, които възпрепятстват общото свиване на сърдечния мускул и нарушават кръвообращението. Фибрилацията възниква при значителни токове (около 100 mA) и след кратък период от време води до пълен сърдечен арест.