категории: Електротехник у дома, Цокли и ключове
Брой преглеждания: 178 218
Коментари към статията: 4

Поставяне на контакти и ключове

 


Поставяне на контакти и ключовеКак и къде е най-доброто място за контакти и ключове.

Всеки рано или късно мисли за ремонт на къща, апартамент. Когато планирате ремонт, възниква въпросът за местоположението на контакти, ключове, лампи. Като правило, по време на ремонт, пълен подмяна на старо окабеляване към нов. В тази статия ще разгледаме опциите за най-оптимално поставяне на контакти и ключове.

Няма единни правила, стандарти и формули за определяне на броя на търговските обекти. Всеки апартамент, всяка къща със своите жители е индивидуален и изисква индивидуален подход за определяне на местата за разположение на контакти, ключове.

гнездаРазбира се, има международни, или по-скоро европейски стандарти, които се опитваме да спазваме, но те определят само височината и видовете помещения за безопасното местоположение на окабеляване, които несъмнено се прилагат за гнезда с превключватели.

Така че, преди да очертаете местоположението на контакти, ключове, трябва внимателно да съставите план за поставяне на мебели за всяка стая. Освен това е необходимо да се вземат предвид евентуалните пренареждания на мебелите в бъдеще. Възможно е след половин - една година да искате да промените ситуацията както в единична стая, така и в цялата къща-апартамент като цяло.

Да започнем с превключвателите. Превключвателите се поставят на височина 90-95 см от пода. Именно тази височина е най-оптимална и също отговаря на европейските стандарти.

превключвателиЩо се отнася до количеството, тук също не можете да си представите твърде много. Ако коридорът или залата са сравнително големи или проход, ако в тази стая влизат няколко врати, тогава има смисъл инсталирайте прекъсвачи или импулсни релета за управление на основното осветление на тази стая.

Превключвателите за допълнително осветление, ако има такива, могат да бъдат концентрирани на едно място или, за всяка лампа поотделно, да направи свой собствен, отделен превключвател директно на мястото на инсталиране на лампата.

Ако къщата има няколко нива, тоест има стълбищни стълби, дълги коридори, също има смисъл да инсталирате проходими превключватели. Някои пътеки може да си струва да се оборудвате. сензори за движениеинсталирани вместо обикновени ключове, за щастие напоследък има много от тях и има какво да избирате.

Мнозина оборудват спалните с лампи на главата на леглото, никога не знаете, изведнъж вечер ще се появи желание да прочетете книга през нощта. Всяко от тела е оборудвано със собствен отделен превключвател. Такива превключватели са разположени като правило на 10-15 см от повърхността на нощното шкафче. За горната светлина (полилей) има смисъл да се направи контрол от три места - входа в стаята, и от всяко легло, тоест плюс още два превключвателя. В една рамка с превключвател (двуклавишен) си струва да инсталирате гнездо.

кухненски обектиСлед това помислете за местоположението на търговските обекти. Както вече беше споменато по-горе, гнездата трябва да се монтират на такива места, че в случай на пренареждане на мебели, достъпът до тях винаги е бил.

Едно такова място е мястото под превключвателя. Това е може би единственото място в стаята, което никога не е направено от мебели. И в допълнение, винаги има достъп до този изход, което е много удобно, когато използвате прахосмукачка.

Що се отнася до кухнята. В кухнята, без значение колко търговски обекти инсталирате, никога няма да има много от тях, тъй като всеки ден се появява нещо ново по отношение на кухненско оборудване, Обмислете приблизителното количество, необходимо за ежедневна употреба.

Има устройства, които се включват постоянно, такива устройства включват хладилник, микровълнова печка, кафемашина (ако има такава), съдомиялна и перални машини, фурна и т.н., това се отнася за стационарното оборудване.

Поставяне на търговски обектиСъщо така си струва да се разгледат 3-4 изхода за временно свързани уреди - сокоизстисквачка, блендер, хранителен преработвател, миксер ... Общо 12-15 изхода изтичат в кухнята.

Дневна, зала, зала ... Много хора наричат ​​тази стая по различен начин. Това е стая, в която обикновено се събира цялото семейство, където приемат гости ... Тази стая също е доста наситена с цялото оборудване - телевизор, DVD, музикален център, приемник на сателитна телевизия, компютър с всички периферни устройства ... Общо, около 10-15 търговски обекта.

За детските стаи ще са достатъчни 7-10 търговски обекта - брашно, компютър, телевизор ...

На всички места, където е възможна бъдеща инсталация на телевизор, компютър, има смисъл да се "постави" кабел с "усукана двойка" за бъдещето, за кабелен интернет. Всеки ден се появява нещо ново и това си струва да се обмисли.

Във всеки случай, преди да планирате място за бъдещи търговски обекти, внимателно обмислете всичко, консултирайте се с хора, които са запознати с този въпрос. Доверете се на професионалисти и ще бъдете щастливи.

Сергей Серомашенко

Препоръчваме ви да прочетете:Как да изберем качествен изход

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Височина на инсталиране на контакти и ключове: как да избера? Примери на снимката ...
 • Как да поставите търговски обекти в дневни
 • Примери за оформление на контакти, ключове и светлини в кухнята - поле ...
 • Технически трикове на търговски обекти
 • Захранване на модерна кухня

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Roman222 | [Цитиране]

   
   

  В кухнята 12-15 търговски обекта? Как си представяте това? Глупости!

   
  Коментари:

  # 2 написа: andy78 | [Цитиране]

   
   

  Имам 12 гнезда в кухнята и почти всички се използват. 2 блока от 3 гнезда от двете страни на работната зона, гнездо в близост до пода за прахосмукачка, гнездо на стената под тавана за телевизор, гнездо в нишата зад хладилника, 2 гнезда за електрическо запалване на газовия панел и електрическа фурна, гнездо за качулката. Кухня -10 м2.

   
  Коментари:

  # 3 написа: Николас | [Цитиране]

   
   

  Много правилно е да помислите и да направите план за поставяне на контакти и ключове, преди да ремонтирате апартамент. Преди това гнездата винаги бяха монтирани приблизително в средата на стените, което не изглеждаше много представително и като цяло разваляше целия интериор. Сега по принцип гнездата се поставят в долната част на стената, а самите стени могат да бъдат свободно заети с други декоративни елементи.

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Оптимално е да се монтира около периметъра на всеки (приблизително) метър и половина .... тогава удължителният кабел никога няма да е необходим в къщата ..... е, почти никога.