категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 34835
Коментари към статията: 1

Как да положите кабела и да свържете тела в градината

 

Как да положите кабела и да свържете тела в градинатаОзеленяване ... Какво е това? Мнозина ще отговорят, че това са красиви храсти, дървета и спретнато подрязана трева. Но всъщност това е истинско изкуство! Изкуство с хилядолетна история. Помнете поне висящите градини на Вавилон (Вавилон). И въпреки че са построени преди повече от две хиляди години, славата на тях е оцеляла и до днес и все още изумява въображението ни със своя разкош.

Озеленяването днес е наука. При проектирането на бъдещия дом почти всеки собственик на жилище предварително планира местоположението на не само къщата и стопанските постройки, но и детски площадки за отдих и спорт, различни тревни площи, езера, дървета и храсти, пътеки и лампи ... Това е всичко, което може да се нарече ландшафтен дизайн.

По-трудно е да мислиш всичко сам. Всъщност при проектирането трябва да се вземе предвид не само местоположението на растенията, пътеките и сградите, но и автоматична напоителна системадренаж за вода, осветление и др. Специалист - ландшафтен дизайнер ще ви помогне да разберете това.

Значителна роля в цялото това многообразие се отдава на осветлението. Осветлението може да бъде разделено на декоративно и работещо. Но речта в тази статия няма да е за лампите, а за това как правилно и правилно да подавате електричество на същите тези лампи, кои кабели трябва да се използват и какво трябва да знаете за това.

VBBSHV кабелТака че, най-добре е да използвате кабел, специално проектиран за това, за да захранвате телата. Идеална опция би било да използвате например брониран кабелкабел VBBSHV или AVBBSHV (алуминиеви проводници).

Такъв кабел, благодарение на защитната броня, е защитен от случайни механични повреди. Изолацията на кабела, изработен от поливинилхлоридна пластмасова смес (PVC), ще защити кабела от агресивните ефекти на почвата.

В допълнение към бронирания кабел е възможно полагане на кабели без броня. Но в този случай се препоръчва кабелът да се полага в азбесто-циментови или полиетиленови тръби.

Много електротехници използват за защита от механични повреди. обикновена гофрирана тръба или метален маркуч. Това, да речем, не е напълно правилно. Факт е, че такава тръба не е предназначена за полагане в земята. Буквално година по-късно, под въздействието на соли и киселини, съдържащи се в почвата, той просто се руши и металът гние. В резултат на това кабелът ще остане незащитен.

Как да положите кабела и да свържете тела в градинатаЕдно от най-важните правила при полагане на магистрали е дълбочината на кабела. В средните зони кабелът обикновено се полага на дълбочина поне 70 см от повърхността. Това се дължи на факта, че почвата замръзва на около тази дълбочина. Ако климатът във вашия регион е по-тежък и дълбочината на замръзване е по-голяма, тогава е необходимо кабелът да бъде положен под тази дълбочина. В противен случай замръзналата земя просто ще счупи кабела.

Когато полагате кабела в земята, не е необходимо да се придава силно напрежение, нека е по-добре с малко „провисване“ в случай на пропадане на почвата. Преди запълване на кабела с пръст, почвата трябва да бъде пресята, така че камъни и чужди предмети да не повредят кабела.

Ако кабелът е защитен от полиетиленова тръба, краищата на тръбата трябва да бъдат плътно затворени, за да се предотврати навлизането на влага, камъчета, чужди предмети.

Как да положите кабела и да свържете тела в градинатаЗа да предотвратят токов удар, много производители произвеждат лампи с лампи, предназначени за ниско напрежение. В този случай трябва да бъдете много внимателни и сериозни относно напречното сечение на кабелните сърцевини, метода на свързване.Ако напречното сечение на кабела се окаже малко, спадът на напрежението по дължината на кабела ще бъде толкова голям, че лампата в края на веригата ще свети с порядък по-малък от първия в същата верига.

За да свържете външно осветление в разпределителния панел, трябва да използвате отделно прекъсвач, Класификацията на прекъсвача трябва да е подходяща за натоварването. Също така не боли да включите веригата RCD, Той (RCD), в случай на изтичане на ток, ще работи, като по този начин предотвратява токов удар.

Монтажните работи трябва да се доверяват на професионални инсталатори. В края на цялата работа, помолете да проверите кабела за повреда. Необходимо е също така да се направи подробен план, върху който да се прилагат всички комуникации, включително електрически кабели.

Спазването на такива прости, на пръв поглед, Правила значително ще увеличи експлоатационния живот на кабелните мрежи и ще направи тяхната работа безопасна.

Сергей Серомашенко

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да намерите кабела под земята
 • Наземни отоплителни системи - как са подредени и работят
 • Градинско осветление на вашия сайт
 • Какъв кабел може да се използва на открито и как да се полага
 • Защита на проводници и кабели от гризачи

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Владимир | [Цитиране]

   
   

  Също така бих добавил, че номиналната стойност на узото (например колко ампера прескача, а не колко милиампера се изключва) трябва да бъде с една степен по-висока от рейтинга на прекъсвача, който стои, или да се постави диференциална машина, която изпълнява както тесните, така и автоматичните функции на превключвателя.

  Съжаляваме, запечатано отрез))))