категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 10 719
Коментари към статията: 1

Защо TN-S се счита за най-безопасният

 

В сравнение с такива заземяващи системи като TN-C и TN-C-S, системата за заземяване TN-S е особено надеждна и безопасна. Тази система се появи и започна да набира популярност още през 40-те години, като получи първото широко разпространение в Европа, където и до днес продължава да е заслужено търсена.

В Русия TN-S заземяващата система също се използва все по-често и от година на година тя все повече се конкурира с други, по-малко надеждни заземяващи системи, тъй като днес се счита за най-сигурното и висококачествено от всички известни подходи за заземяване в мрежите на потребителите на енергия, особено в жилищни сгради.

Въпреки факта, че цената на инсталацията TN-S системи по-скъп от другите (само поради необходимостта от полагане на по-скъпи многожилни кабели), въпреки това той се избира въз основа на изискването за осигуряване на най-голяма безопасност за хората, което ще бъде обяснено подробно по-долу.

Защо TN-S се счита за най-безопасният

Долната линия е, че еднофазните и трифазните електрически мрежи всъщност винаги се нуждаят от трижилни и петпроводни силови кабели, защото в идеалния случай в еднофазна мрежа от източника до потребителя трябва да се поставят три проводника (фазови, неутрални N и защитен проводник PE), а за трифазни мрежа ще бъде пет проводника (три фази - A, B, C, неутрален N и защитен проводник PE).

TN-S

Така че в системата TN-S основният заземен електрод е разположен на трансформаторната подстанция, а N и PE проводниците, отделени един от друг в кабела, се простират от него, от самата подстанция - към потребителя и няма нужда от инсталиране на допълнително заземяване от страна на потребителя.

По този начин, със системата за заземяване TN-S, оборудването при потребителя винаги ще бъде максимално защитено, а самият човек ще бъде защитен от токов удар Аварийно прекъсвачи и прекъсвачи на остатъчен ток, за инсталиране и свързване на които всички необходими проводници в един кабел са на разположение веднага. Освен това на обикновения човек вече не се налага редовно да следи състоянието на заземяващия контур у дома. Между другото, високочестотните смущения от работещите прахосмукачки и тренировки няма да се страхуват от електропроводи в такава система за заземяване.

TN-C

Спомнете си, че същата остаряла система за заземяване TN-C е комбинирала PE и N проводници в един проводник - PEN, което излага хората на риск от токов удар. Така или иначе, за да се гарантира безопасността, системата за заземяване TN-C все още трябва да бъде подобрена, въпреки че първоначално системата TN-C е прибягвана поради икономия.

В резултат на това системата за заземяване TN-C е фундаментално по-ниска по качество и надеждност на системата TN-S. Не за нищо PUE (параграф 1.7.132) подтиква потребителите към необходимостта категорично да отказват да използват системата за заземяване TN-C в полза на по-сигурен и надежден TN-S (или в крайни случаи TN-C-S).

TN-C-S

Системата за заземяване TN-CS е малко по-добра от TN-C, тъй като съдържа разделянето на неутралния, заземяващ в подстанцията, PEN проводник на неутралните и защитните (N и PE) проводници, но точката на това разделяне обикновено се намира на входното и разпределителното устройство на самата сграда ,

По този начин очевидният и ключов недостатък на системата TN-C-S е, че ако PEN проводникът се счупи поради повреда на изолацията, върху тялото на електрическото устройство може да възникне повреда, което отново излага човек на риск от токов удар. Ето защо системата за заземяване TN-S се счита за най-безопасната, при която защитният проводник е надеждно заземен и веднага влиза в кабела заедно с всички останали проводници.

Вижте също:

Принципите на работа на заземяващите системи за сгради TN-C и TN-C-S

Каква е опасността от самозаземяване в апартамента (промяна TN-C към TN-C-S)

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Каква е опасността от самозаземяване в апартамента (промяна TN-C ...
 • Как да определите вида на заземяващата система в къщата
 • Класификация на електрическите системи за заземяване
 • Заземяващ проводник - напречно сечение, маркировка, цвят, връзка, изисквания за зареждане ...
 • Защита от прекъсване на нула линия

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Артьом | [Цитиране]

   
   

  Всяко устройство за вход трябва да бъде заземено със своя заземен контур.