категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 8328
Коментари към статията: 1

Разновидности и размери на кабелни канали за електрическо окабеляване

 

Когато инсталирате външно окабеляване или полагате някакъв информационен кабел, препоръчително е незабавно да се погрижите как най-добре да скриете тези проводници. За да се реши този проблем, специални кабелни канали или пластмасови кутии са добре подходящи.

За разлика от таблата за кабели, кабелният канал или кутията има капак, така че кабелът в него да е затворен. В допълнение, тези продукти се произвеждат днес за всеки вкус и цвят, идват в различни форми и размери, така че всеки, който мисли за инсталиране на външно окабеляване, може да избере кабелен канал или кутия, които са идеални за определени условия в дома, офиса или производството интериора.

Най-често срещаните са пластмасови и метални кабелни канали, изработени от PVC и алуминий, както и неръждаема стомана. За административни и промишлени помещения металните канали и каналите са най-подходящи, които имат прост дизайн и не се различават по изтънченост на външния вид.

Разновидности и размери на кабелни канали за електрическо окабеляване

За жилищни помещения най-често се избират пластмасови PVC канали, тъй като тези продукти са представени в голямо разнообразие от цветови вариации, имат различни форми и като цяло изглеждат по-спретнати. По този начин основното нещо, което отличава кабелните канали един от друг, е дизайнът. На следващо място, нека поговорим за техните разновидности.


Миниатюрни кабелни канали от PVC

Миниатюрни кабелни канали от PVC

Такива PVC канали обикновено се използват за скрит монтаж на информационни кабели и ниско напрежение. Те са почти невидими на стената, тавана или пода. Ето защо малките канали са толкова популярни, когато трябва да направите скрита инсталация на телефонен, телевизионен или мрежов кабел или да водите жица например към LED лампа с ниска мощност.

Типичните размери на каналите от този формат в напречно сечение са от 10 до 60 мм височина и от 7 до 100 мм ширина. Както вече разбрахте, в тази версия се произвеждат PVC канали с квадратни и правоъгълни сечения. Възможни са различни цветове: бял, кафяв и т.н.

Поява на отделни кабелни канали

Най-често срещаните типични размери на кабелните канали:

 • 10h7mm;

 • 10h10mm;

 • 10h12mm;

 • 12h12mm;

 • 12h16mm;

 • 16h16mm;

 • 16h20mm;

 • 20x20 mm;

 • 20h25mm;

 • 25x25;

 • 25h40mm;

 • 40x40mm;

 • 40h60mm;

 • 60h80mm;

 • 60x100mm.

Често има и други размери:

Размери на кабелния канал

Полезен вътрешен раздел:

Полезно сечение на кабела
Размери и капацитет на кабелните канали
Таблица за пълнене на кабелни канали с проводници

Подови кабелни канали

Подови кабелни канали

За офиси и подобни помещения алуминиевите или пластмасови подови кабелни канали със заоблен профил са много удобни. Такива канали са проектирани специално за полагане на проводници на пода, например от стена до работен плот или лампа.

Подовият канал по правило има малка височина - от 10 мм, въпреки че се срещат и по-високи екземпляри - до 60 мм, с ширина съответно от 20 до 100 мм.

Формата на канала осигурява минимална пречка, когато хората се разхождат из офиса, тъй като е трудно да попаднат в такъв канал, тъй като е почти гладък, кракът просто ще се изплъзне през него.

Вътре в канала може да се монтира окабеляване или информационен кабел, а ако е необходимо и двете. Цветовата схема обикновено е обикновена.

Цветни подови кабелни канали
Таблица за избор на подов кабел


Парапет кабелни канали

Парапет кабелни канали

Кабелните канали за парапет или багажник имат формата на композитни извити канали, включително директни елементи и свързващи ъглови адаптери.

От тези елементи можете да сглобите канал с почти всякаква форма и дължина, за да скриете окабеляването от всяко оборудване или устройство. Тези канали са популярни в жилищни и офис сгради, където могат да се използват за скриване на окабеляване от климатик, стенна лампа и др.

Размерите на каналите в напречното сечение варират от 80x40 mm до 120x60 mm. Цветовата схема се избира индивидуално. За промишлени помещения е подходящ обикновен бял или сив цвят, за жилищни и офис помещения е популярна декорация от дърво.

Препоръчвам ви да прочетете още:

Как да изберем кабелен канал за окабеляване

Технология за монтиране на PVC кабелни канали: как да оптимизирате производителността


Первази за кабелни канали

Первази за кабелни канали

Первазните кабелни канали са пластмасови подови первази, които допълнително изпълняват функцията на кабелен канал. Това е така наречената електротехническа дъска.

За къща или апартамент подобно решение ще бъде почти идеално, тъй като скритото окабеляване, мрежов или телевизионен кабел често се полага точно по протежение на стената и този плот комбинира предимствата на модерен декоративен плот и кабелен канал. Оказва се, че празното пространство вътре в дъската е от полза, като се скрие външното окабеляване вътре.

Размерите на кабелния канал за первази съответстват на размерите на обикновените первази. Дизайнът съдържа надлъжни и ъглови елементи. Цветът се избира индивидуално за интериора.


Ъглови кабелни канали

Ъглови кабелни канали

Ъгловите кабелни канали са подобни на подовите первази, те са предназначени само за разлика от подовите електрически первази за монтаж на външни окабелявания под тавана. Каналът има триъгълна секция на носещия профил и плосък капак (за разлика от подовия цокъл).

Този канал се вписва идеално в интериора на тавана, почти не хваща окото. В допълнение, цветът на ъгловия канал може да бъде избран въз основа на индивидуалните нужди на човека. Сглобяването на конструкцията е направено от прави и ъглови (свързващи) PVC елементи.


Прозрачни кабелни канали

Прозрачни кабелни канали

Кабелните канали с прозрачен капак служат предимно като декоративни светлинни елементи, тъй като освен основните функции (за поставяне на окабеляване вътре), тези канали са отлични за осигуряване на физическа защита led лента.

Ширината на прозрачната част може да варира от 5 до 20 мм тук, което ви позволява да изберете канал за почти всякакви цели, от инсталирането на LED светлини на тавана, пода или нишата, завършващи с дизайна на осветлението на дъното на автомобила. По този начин каналът е в състояние да замени таванна или подова лампа.

Перфорирани кабелни канали

Перфорирани кабелни канали

Перфорираните PVC кутии са по-леки и имат по-добра цена от твърдите затворени канали. Тези канали обикновено се използват в технологични помещения, извън сградата или в електрически разпределителни шкафове, където външният вид на канала абсолютно не е важен, но е важна само затварящата опора за електрическото окабеляване.

Перфорирани кабелни канали

Надлъжните отвори отстрани осигуряват добра естествена вентилация, което предотвратява прекомерното нагряване на окабеляването. Закрепването на такива канали към опората обикновено се извършва с помощта на самонарезни винтове.

Типичните размери на перфорираните канали са с ширина 25, 40, 60 или 100 mm с различни височини от същия диапазон на размерите.

Гъвкави кабелни канали

Гъвкав кабелен канал

Гъвкави кабелни канали, подобни на пластмасова велосипедна верига, се предлагат в размери от 2 до 5 см височина и от 5 до 25 см ширина. Кабелни канали с тази конфигурация се инсталират там, където е необходимо да се проведе окабеляване на неравна повърхност или на местата, където е възможна или необходима редовна мобилност на кабелите.

Например, в работилница, до CNC машина или машина за лазерно рязане, за строителна или товаро-разтоварна техника, за металообработващи и дървообработващи машини, подвижен кабел може да бъде поставен в точно такъв защитен канал. Кабелът няма да падне от канала, няма да се хване за нищо, ще запази позицията си в пространството, като същевременно ще може да се движи и да не пълзи.

В промишлените предприятия също се прилагаттелени кабелни канали. Това решение е просто, практично и издръжливо.

Кабелен кабелен канал

По правило в складове и в мазета окабеляването се полага точно в телени канали, което ви позволява бързо да оборудвате всяка неподготвена стая с осветление или контакти.

Проводникът е подреден с достатъчно голям наклон, който осигурява на проводниците добра вентилация и защита срещу прегряване, както и сравнително малко тегло на самия канал.

Усиленият вид теленен кабелен канал - канал стълба кабел, Тук всичко е подобно на теленен канал, но рамката е направена от по-голям метален профил, подобен на стълба, който позволява дори тежки силови кабели да бъдат монтирани под тавана.

Всъщност гъвкавите, телените и стълбищните кабелни канали се наричат ​​такива само условно, защото всъщност това кабелни тавитъй като в дизайна им няма капаци.

„Направете го правилно!“, Или как да монтирате огнеустойчиви кабелни линии

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Как да изберем кабелен канал за окабеляване
 • Как да сменим окабеляването след ремонта
 • Пластмасови канали (кабелни канали), как да фиксирате кабелния канал
 • Монтаж на пластмасови первази с кабелен канал
 • Използването на електрически первази - предназначението, видовете, предимствата, ...

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: Ярослав Марченко | [Цитиране]

   
   

  Добра сделка, особено когато ъгли и тройници са в продажба. Никъде в Запорожия няма аксесоари, а асортиментът на самите канали е 5 вида (размери).