категории: Електротехник у дома, Предпазни мерки за безопасност
Брой преглеждания: 31832
Коментари към статията: 1

Какво е заземяване, как работи и за какво е предназначено

 

Електрическата мрежа е основата на съвременния свят. Почти всички съвременни домакински уреди се захранват с електричество, защото това е удобен източник на енергия. Но има обратна страна към монетата - голям риск от токов удар. Без правилния подход при проектирането на оборудването и проектирането на мрежата, електричеството ще донесе повече вреда, отколкото полза. Заземяването е един от начините за осигуряване на безопасност.

Какво е заземяване, как работи и за какво е предназначено

С прости думи за заземяването

Заземяването е комплекс от решения и устройства за защита от токов удар и осигуряване на работа на защитните съоръжения.

Вътрешни енергийни мрежи има мъртво заземен неутрален, Какво означава това? Ако разгледаме този проблем по опростен начин, в електроцентралите се инсталират трифазни генератори. Намотките им са свързани според схемата на звездите. Точката на свързване на намотките е неутрална.

Трансформатор неутрален

Ако заземите точката на съединение на звездата, както е показано на фигурата по-горе, получавате електропровод със заземен неутрал. Потенциалът на тази точка и неутралната жица ще бъде равен на потенциала на земята.

Устройство за заземяване у дома

Извиква се устройството за заземяване превключвател за заземяване, Обикновено това са три метални щифта, убити в земята на еднакво разстояние една от друга, като при върховете на триъгълник, докато те са свързани заедно със стоманена лента чрез заваряване. Дължината на щифтовете и тяхното напречно сечение се изчислява за специфични условия и изисквания за този обект.

Превключвател за заземяване

След това в сградата се въвежда основното заземяване на шината и от нея се полагат проводници към електрическите табла и към електрическото оборудване.

Заземяващият проводник се вкарва в електрическия панел на къщата или апартамента и се свързва към заземяващата шина. Това е метална лента с клемни блокове. Към него са свързани земните проводници от всяко заземено устройство или изход. Ако устройството не е свързано през изход, тогава към него се полага заземяващ проводник и той е свързан към специален терминал, свързан към корпуса.

Всички заземяващи проводници и шини са изолирани или боядисани с редуващи се ленти от зелено и жълто.

На външен вид заземяването е защитно и работещо. Както може би се досещате, защитното заземяване изпълнява функциите на защита срещу токов удар, а работното е необходимо за нормалното функциониране на електрическото оборудване.

По този начин заземяването се нарича електрическа връзка на тялото на електрически уреди с превключвател за заземяване.Защо е шокиращо?

За да разберем защо е необходимо заземяването, първо ще разберем в какви случаи и защо сме шокирани. Основното нещо, което е необходимо за потока на електрическия ток, е потенциалната разлика.

Това означава, че ако застанете на пода и вземете гола жица или друга жива част с ръцете си, токът през тялото и пода ще се изтече в земята.

Защо е шокиращо?

Предупреждение:

Променлив ток от само 50 mA вече е опасен за хората.

И ако държите на живо частта с две ръце и окачите върху нея, без да докосвате земята, тогава най-вероятно нищо няма да се случи, със сигурност не си струва да я проверявате. Следователно птиците не са шокирани от проводниците. Но да се върнем към разговора за заземяването. Както вече казахме, корпусите на електрическите уреди са заземени. За какво е това?

Схема на заземяване на домакински уреди в апартамента

Окабеляването и другите компоненти на оборудването, като например електрически двигатели, електрически нагреватели и др. В нормално състояние, нямат фазови контакти с тялото на устройството, металния маркуч или кабелната броня. Но в случай на неизправност, фазата може да се появи на калъфа.Това може да се случи, ако изолацията на намотките на двигатели и трансформатори е повредена, разрушаване на диелектричния слой на нагревателните елементи, повреда на изолацията на свързващите проводници вътре в устройството и кабелните линии.

Повреден нагревател

В резултат на това жилището ще има опасен потенциал, най-просто казано: корпусът ще бъде "под фаза". Когато го докоснете, докато стоите боси върху плочка, бетон и дори дървен под - ще бъдете шокирани. В най-лошия случай това може да доведе до смърт.

Най-често тази ситуация възниква в резултат на частичен отказ на отоплителните елементи на пералните машини, резервоари за отопление на вода, бойлери. И това особено силно се усеща, когато докосвате пералнята и тръбите за вода и отопление, или в случай на резервоар за вода, когато вземате душ или вана, е шокиращо.

Последният проблем се решава от организацията. потенциални системи за изравняване (заземяване на ваната и други метални части от водоснабдяването).

Заземяване в банята

Ако случайът на повреденото устройство е заземен - опасното напрежение ще се източи към земята и (или) защитното устройство ще се отключи - устройство за остатъчен ток (RCD) или прекъсвач на остатъчен ток (difavtomat). Вече сме разгледали какви устройства са и как работят в статиите по-рано:

Видове и типове RCD

Как да разграничим електронен RCD и електромеханичен

Устройството и принципът на работа на difavtomatov

Схеми за свързване на RCD и диференциални машини

Ако тялото е нула, то ще работи обикновена машина, тъй като това ще бъде късо съединение към случая (нула в този случай). Difavtomats и RCD определят изтичането на ток, като сравняват токовете на фазовите и неутралните проводници - ако токът във фазата е по-голям от нула, токът тече в земята, през заземяващия проводник или през човешкото тяло. Такива устройства работят при диференциален ток (разлика в тока), обикновено 10 mA или повече.

Електрически щит у дома

следователно модерен електрически панел - Това е сложно устройство с голям набор от превключващи защитни устройства и наличието на заземяване е задължително във всички сгради, построени или реновирани след 2003 г. Тоест, те трябва да бъдат положени 3-проводни еднофазни или 5-жилни трифазни окабелявания. Ако искате да изразите своето мнение по въпросите на заземяването, пишете в коментарите за това.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Заземяващ проводник - напречно сечение, маркировка, цвят, връзка, изисквания за зареждане ...
 • Как да разграничим електронен RCD и електромеханичен: функции на устройството ...
 • Заземяване на домашно окабеляване, заземяване в частна къща
 • Защита от прекъсване на нула линия
 • Как да проверите диференциалната машина и RCD

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: юра | [Цитиране]

   
   

  Обикновено това са три метални щифта, убити в земята .... убити в боклука)