категории: Препоръчани статии » Електротехник у дома
Брой преглеждания: 6252
Коментари към статията: 0

Какво е електрически шнур и къде се използва

 

Има три основни типа продукти за свързване - това са кабели, проводници и кабели. Първите два вида са много сходни и често се различават главно в техническите условия на производителите и определенията, използвани в тях. И третият тип - шнурове има някои характеристики, например площта на напречното сечение на тези продукти рядко надвишава един и половина квадратни милиметра, а тяхната гъвкавост е много висока. Затова ще ви разкажем за електрическите кабели и техния обхват.


Определение и структура

За да разберете условията на електротехниката и за тяхното правилно разбиране, трябва да се обърнете към правната документация, като GOSTs, SNiPs и други документи. GOST 15845-80. „Кабелни продукти. Термини и дефиниции "електрически кабел се определя като" електрически проводник с изолирани проводници от висок клас на гъвкавост.

Освен това в различни източници можете да намерите информация, че максималната площ на напречното сечение на техните проводими проводници може да достигне само 1,5 квадратни метра. мм. Това не е напълно вярно твърдение, защото кабелът ShVVP, популярен при съвременните електротехници при инсталиране на осветление, може да има проводници до 4 квадратни метра. мм, а в редки случаи повече. Но все пак такова ограничение го отличава на фона на кабели или проводници, чието напречно сечение може да достигне стотици квадратни милиметри по площ.

Електрически кабел

Чудя се:

Именният шнур за много озвучава думата "дантела", както на ботушите. Факт е, че това отчасти е вярно. Кордите, произведени преди средата на миналия век (в СССР), са имали два жици с проводник в гумена изолация, покрита с тъкано памучно яке. Вените бяха усукани заедно и не се изсипваха в обща черупка и наистина приличаха на обувки. Можете да ги запомните по електрически печки, ютии и други.

Тънките ядра, състоящи се от набор от тънки усукани проводници, комбинирани с пластмасова обвивка, дават на кабелите добра гъвкавост. Например, един и същ топчен винт има клас на гъвкавост 5, което позволява лесното му полагане в много ограничено пространство или използване за свързване на устройства, които се движат по време на работа. Те включват елементи от домакински уреди (блендер, електрическа самобръсначка, чайник) или електрически инструмент.

В обобщение, какви са отличителните характеристики на електрическия кабел?

1. Обикновено 2 или 3 проводими проводника.

2. Гъвкави многожилни медни проводници.

3. Класът на гъвкавост е около 4 или 5.

4. За да се осигури добра гъвкавост, преди това широко се използва каучук.

5. Черупката може да бъде покрита с плетена тъкан от нишки, например, SRW (обвивката на която е изработена от синтетика, дакрон и конци, които можете да видите на фигурата по-долу).

ShRO шнур

Обхват на приложение

Вече споменахме, че електрическите кабели се използват в електрически инструменти и други мобилни домакински уреди, ще разгледаме този въпрос по-подробно. Като начало площта на напречното сечение на проводниците на повечето електрически кабели рядко надвишава 1,5 квадратни метра. мм. Но за начинаещи често възниква въпросът: „Защо кабелът е по-подходящ за технология, отколкото тел, например, PVA (медна жица във винилова изолация и обвивка, свързваща)?“, Не може да се даде такъв недвусмислен отговор, защото можете да използвате продукта, който имате под ръка, но какво ще се случи?

Основното предимство на електрическия кабел е просто неговата гъвкавост, а неговото малко напречно сечение означава ниско тегло. Ето защо, ако искате да смените жицата на пасатора - не е нужно да купувате същия PVA (вижте го на снимката по-долу) - той тежи повече, не е толкова гъвкав и ще затрудни работата с устройството.

PVA тел

Като има предвид, че като кабел за електрическа бормашина често се използва PVA тел, тъй като има по-дебела обвивка, а кръглото му рязане осигурява добра защита срещу повреди, които лесно могат да възникнат на строителна площадка или сервиз.

Докато използването на специални шнурове в платната плитка се използва за свързване на ютиите, защо PVA тук не е подходящ, тъй като той също е кръгъл и издръжлив? Всичко е само оплетка на шнура за ютията служи като допълнителна защита срещу изгаряне.

ShRO-VP кабел

Следователно, те използват шРО кабел, ще го разгледаме по-подробно по-късно. Обърнете внимание, когато гладите спалното бельо, шнурът постоянно търка към ръба на дъската за гладене, изолацията няма да продължи дълго при такава работа.


Марки на шнур

Обикновено буквата "Ш" присъства в маркировките на шнурите. Нека разгледаме няколко примера.

Електрически кабел

Schro, маркиране означава:

 • W - шнур;

 • P - гумена изолация;

 • Относно - плитка от миларски нишки (това е синтетика).

Вените му са усукани заедно, плитката е устойчива на абразия. Изкривените вени са пълни с прежда - това можете да видите в схематичното му изображение на фигурата по-долу. Това решение прави продукта по-траен и плътен, като същевременно запазва неговата гъвкавост. Между другото, клас на гъвкавост 5.

Цветът на външната плитка е черно-бял съгласно GOST 7399-97, намира се в двуядрен или триядрен вариант, а размерите и теглото са посочени в таблицата по-долу:

Брой ядра и номинално напречно сечение на сърцевините, mm2
Диаметър на проводниците в проводяща вена, mm
Дебелина на изолацията mm
Външен диаметър mm
Тегло кг / км
2 × 0.75
0,20
0,8
5,6
58,1
2 × 1,0
0,20
0,8
5,9
65,1
3 × 0,75
0,20
0,8
7,0
62,0
3 × 1,0
0,20
0,8
7,3
72,1

Прави впечатление, че в магазините може да се намери под нетривиалното наименование „Корд за ютията“.

Желязна корда

Декодиране на маркировки с винтов винт:

 • W - шнур;

 • B - винилова изолация;

 • P е плосък.

Това е меден шнур с успоредни проводници, всеки от които е покрит със слой PVC изолация. Той няма общ корпус, така че е позволено да се свързва нестационарно електрическо оборудване, с незначителна вероятност от механично напрежение и повреди.

Топка винт

Често винтовете се използват в електрически автомати и за свързване на елементи вътре в електронни устройства. Той има 6 клас гъвкавост, което ви позволява да огъвате продукта за монтаж при ограничени условия. Размерите и теглото на сачмите са показани в таблицата по-долу.

Брой ядра и номинално напречно сечение, mm2
Диаметърът на жицата в TPG, мм
Дебелина на изолацията mm
Външни размери
Тегло кг / км
минимум
максимален
2 × 0,50
0,20
0,8
2,5 × 5,0
3,0 × 6,0
21,38
2 × 0,75
0,20
0,8
2,7 × 5,4
3,2 × 6,4
27,80

Екранен болт, препис от маркиране:

 • W - шнур;

 • B - винилова изолация;

 • В - винил покритие;

 • P е плосък.

Вените в него са положени паралелно, върху тях е разположена обща черупка. Двуслойната изолация осигурява добри показатели. Както вече беше споменато в статията - често се използва за свързване на осветителни вериги, например, това е удобно настилка в фалшив таван.

Брой ядра и номинално напречно сечение, mm2
Диаметърът на жицата в TPG, мм
Дебелина на изолацията mm
Дебелина на обвивката mm
Външни размери mm
Номинални токови натоварвания, A, не повече
Маса на тел, kg / km
2 × 0,5
0,20
0,5
0,6
3,14 × 5,08
1,0
26,48
2 × 0,75
0,20
0,5
0,6
3,40 × 5,60
2,5
33,65
3 х 0,5
0,20
0,5
0,6
3,14 × 7,02
1,0
38,56
3 × 0,75
0,20
0,5
0,6
3,40 × 7,08
2,5
49,38

заключение

Заключението предполага само себе си - изборът на кабелни продукти зависи пряко от условията на работа. Шнурите са чудесни за устройства, които са много мобилни по време на употреба, както и за стационарни устройства като телевизор, тоест с ниска мощност и включени в контакт.

Вижте също на i.electricianexp.com:

 • Видове кабели и техните разлики
 • Маркиране на електрически проводници и кабели
 • Как да поправите жица, кабел или шнур
 • Какво е електрическо съпротивление и как зависи от температурата
 • Мед или алуминий - кое е по-изгодно?

 •