категории: Всичко за светодиодите
Брой преглеждания: 39827
Коментари към статията: 0

Как да изберем правилния драйвер за светодиоди

 

Водещото място сред най-ефективните източници на изкуствена светлина днес заемат светодиодите. Това до голяма степен се дължи на качеството на източниците на енергия за тях. Когато работите заедно с правилно избран драйвер, светодиодът ще поддържа постоянна яркост на светлината за дълго време, а животът на светодиода ще бъде много, много дълъг, измерен в десетки хиляди часове.

По този начин правилно избраният драйвер за светодиоди е ключът към дългата и надеждна работа на източника на светлина. И в тази статия ще се опитаме да разкрием темата как да изберем правилния драйвер за светодиода, какво да търсите и какви са те.

Как да изберем правилния драйвер за светодиоди

Драйвер за светодиоди се нарича стабилизирано захранване с постоянно напрежение или постоянен ток. По принцип първоначално е LED драйвер стабилен източник на токНо днес дори източници на постоянен ток за светодиоди се наричат ​​светодиодни драйвери. Тоест, можем да кажем, че основното условие са стабилните характеристики на постояннотокови токове.

За необходимото натоварване се избира електронно устройство (всъщност стабилизиран импулсен преобразувател), независимо дали става въпрос за набор от отделни светодиоди, сглобени в серийна верига, или паралелен набор от такива вериги, или може да има лента или дори един мощен светодиод.

Стабилизираното захранване с постоянен ток е добро за захранване на LED лентиLED ленти или за захранване на набор от няколко мощни светодиода, свързани паралелно един по един - тоест, когато номиналното напрежение на натоварването на светодиода е известно със сигурност и просто трябва да изберете захранването за номиналното напрежение при съответната максимална мощност.

Стабилно постояннотоково захранване

Обикновено това не създава проблеми, например: 10 светодиода за напрежение 12 волта, 10 вата всеки, ще изискват 100-ватово захранване за 12 волта, проектирано за максимален ток от 8,3 ампера. Остава да регулирате изходното напрежение с помощта на коригиращия резистор отстрани и сте готови.

За по-сложни светодиодни възли, особено когато няколко светодиода са свързани последователно, не е необходимо не само захранване със стабилизирано изходно напрежение, но и пълноправен светодиоден драйвер - електронно устройство със стабилизиран изходен ток. Тук токът е основният параметър и захранващото напрежение на LED модула може автоматично да варира в определени граници.

За равномерно сияние на LED модула е необходимо да се осигури номинален ток през всички кристали, обаче спадът на напрежението върху кристалите може да се различава за различните светодиоди (тъй като I-V характеристиките на всеки от светодиодите в монтажа се различават леко), така че напрежението на всеки светодиод няма да е същото, но тук токът трябва да е същия.

LED драйвер

LED драйверите се произвеждат основно от захранване от 220 волтова мрежа или от бордова мрежа от 12 волта. Изходните параметри на драйвера са посочени като диапазон на напрежения и номинален ток.

Например, драйвер с мощност 40-50 волта, 600 mA ще ви позволи да свържете четири 12-волтови светодиода с мощност от 5-7 вата в серия. Приблизително 12 волта ще паднат на всеки светодиод, токът през серийната верига ще бъде точно 600 mA, докато напрежението от 48 волта попада в работния диапазон на водача.

Драйверът за светодиоди със стабилизиран ток е универсално захранване за LED сглобки, а ефективността му е доста висока и затова.

Мощността на LED монтажа е важен критерий, но какво определя тази мощност на натоварване? Ако токът не беше стабилизиран, значителна част от мощността щеше да се разсейва от резисторите за подравняване на монтажа, тоест ефективността би била ниска. Но с драйвер със стабилизация на тока, резисторите за подравняване не са необходими и ефективността на източника на светлина ще се окаже много висока.


Шофьорите на различни производители се различават помежду си по изходна мощност, клас на защита и използвана елементарна база. По правило въз основа на - импулсен PWM конвертор на специализиран чип, със стабилизиране на токовия изход и със защита срещу късо съединение и претоварване.

Храна от мрежа с променлив ток 220 волта или постоянен ток с напрежение 12 волта. Най-простите компактни драйвери с ниско напрежение на захранване могат да се изпълняват на един универсален чип, но тяхната надеждност, поради опростяване, е по-ниска. Подобни решения обаче са популярни в автоматичната настройка.

LED драйвер

Когато избирате драйвер за светодиоди, трябва да се разбере, че използването на резистори не спестява от смущения, както и използването на опростени вериги с амортизационни кондензатори. Всякакви напрежения преминават през резистори и кондензатори, а нелинейното токово напрежение, характерно за светодиода, непременно ще бъде отразено под формата на токов скок през кристала, а това е вредно за полупроводника. Линейните стабилизатори също не са най-добрият вариант по отношение на защита от смущения, в допълнение, ефективността на такива решения е по-ниска.

Най-хубавото е, ако точният брой, мощност и верига на светодиодите са известни предварително и всички светодиоди за монтаж ще бъдат от същия модел и от една и съща партида. След това изберете драйвера.

Случаят трябва да посочва обхвата на входните напрежения, изходните напрежения и номиналния ток. Въз основа на тези параметри изберете драйвера. Обърнете внимание на класа на защита на заграждението.

За изследователски задачи, например, без рамкови LED драйвери са подходящи, такива модели са широко представени на пазара днес. Ако е необходимо да поставите продукта в корпуса, корпусът може да бъде направен от потребителя независимо.

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Как да изберем захранване за светодиоди
  • Каква е разликата между захранването и драйвера за светодиодите: теория и практика, ...
  • Предимства на LED осветлението
  • Захранване на LED лента
  • Адресни светодиоди и LED ленти

  •