категории: Авто електротехник
Брой преглеждания: 2092
Коментари към статията: 0

Какви батерии се използват в съвременните електрически превозни средства

 

Електрическият автомобил е най-модерното превозно средство, а автомобилистите все повече ги трансплантират в много страни по света. Около милион хора по света активно използват електрически автомобили, защото за разлика от традиционните автомобили, които работят на гориво, електрическият автомобил е по-икономичен за работа и като цяло е по-практичен.

Въпреки това, при смяна на автомобила на електрически, водачът неизбежно ще има въпроси относно поддръжката, ремонта, разходите батерия и т.н. Въпреки всички тези въпроси се оказва, че в крайна сметка електрическите автомобили все още имат редица предимства пред конвенционалните автомобили. И в тази статия ще говорим конкретно за батерии за електрически автомобили.

Какви батерии се използват в съвременните електрически превозни средства

И така, електрическите коли са автомобили, които използват електрическа енергия, съхранявана в акумулатора за своето задвижване. Тази технология ви позволява да направите електрически автомобил два пъти по-евтин в експлоатация, в сравнение с автомобил на бензин, както и по-голяма маневреност на пътя. Вече днес има няколко вида батерии за електрически автомобили: литиево-йонни, литиево-сярни, алуминиево-йонни и метално-въздушни.

Ако е необходимо, всяка батерия може да бъде сменена, за това е достатъчно да закарате електрическия автомобил в специализиран автомобилен сервиз. Съветникът правилно ще свърже всички конектори, ще установи връзката на батерията с бордовия компютър, ще направи подходящи софтуерни настройки, които ще позволят на електрическата машина да работи както преди. Що се отнася до „зареждането“ с електричество, днес по света вече има станции за зареждане на електрически автомобили с мощност 350 кВт.

Модерни батерии

Литиеви батерии

Към днешна дата най-популярните батерии за електрически автомобили от два вида: литиево-йонни и метално-въздушни. Те не изискват поддръжка през годината и често работата на електромобила е непрекъсната и продължителна с тях.

Разбира се, литиево-йонните батерии са най-често инсталираната опция за батерията, просто поради редица очевидни предимства: доста висока енергийна плътност, високо напрежение, ниско саморазреждане (максимум 20% годишно и 6% на месец), липса на ефект на паметта и полезният живот е до 10 години.

Такива батерии са скъпи и не всеки автомобилен ентусиаст може да си ги позволи (зависи, наред с други неща, от марката автомобил). Разбира се, има и други недостатъци: диапазонът на работните температури от -20 до +50 ° C причинява риск от прегряване на батерията, плюс излагане на презареждане.

Литиева батерия

Метални въздушни батерии

Метално-въздушните батерии се появиха на пазара не толкова отдавна, но вече са в добро търсене сред почитателите на електрическите автомобили. В момента може да се твърди, че такива батерии са доста издръжливи и с високо качество. В допълнение, те са компактни, леки, евтини, лесни за изхвърляне и в същото време осигуряват на автомобила оптимален пробег. Недостатъците включват: внезапно спиране, необходимост от висококачествен филтър, чувствителност към ниски температури.


Литиеви серни батерии

Литиево-серните батерии за електрическите автомобили са батерии с ниска поддръжка, но издържат до 60 цикъла на заряд-разряд. Технологията се финализира, усъвършенства, за да направи литиево-серните батерии по-ефективни и като цяло се счита за много обещаваща.

Много компании работят върху батерии от този тип и обещават да постигнат значителен напредък до 2020 г. Батерията на тази основа имат увеличен капацитет и по-широк диапазон от работни температури, в сравнение с литиево-йонните батерии.Основната пречка, която сега трябва да бъде преодоляна, е малкият брой цикли на зареждане и заряд.


Алуминиево-йонни батерии

Най-малко от всички потребители на електрически автомобили са алуминиево-йонните акумулатори, тъй като все още имат малко цикли на заряд и разряд и лоша работа на катода. Съответно търсенето за тях е минимално. Сега китайските разработчици се опитват да подобрят алуминиево-йонните батерии и има причина да вярваме, че в бъдеще те ще се използват по-активно. Алуминиево-йонните батерии се считат за по-безопасни и обещават да бъдат по-евтини.

При електрически автомобили по правило се използва отделна батерия за захранване на бордовата мрежа. Тяговата батерия служи само за захранване на електродвигателя, затова именно тяговата батерия има по-строги изисквания по отношение на мощността и издръжливостта, тъй като благодарение на нея и захранваното от нея електрическо задвижване електрическите автомобили са толкова маневрени в сравнение с бензиновите.

Зареждане на електрически превозни средства

Най-добрата технология за акумулаторни батерии за електрически автомобили

Силата на електродвигателя в електрически автомобил винаги трябва да се осигурява на най-високо ниво, така че винаги се правят подобрения в технологията за създаване на батерии. Големите очаквания сега са поставени на графена - специална форма на въглерод. Той е евтин за производство, а батерията с него е четири пъти по-евтина от литиевата.

Много страни вече произвеждат тягови батерии на основата на графен. На теория зареждането за 1000 километра ще отнеме само около 8 минути. В близко бъдеще графеновите батерии недвусмислено ще станат известни на практика, особено в Германия електрическите автомобили вече са ги тествали успешно.


Батерии за електрически автомобили днес

Досега повечето батерии, инсталирани в електрическите автомобили, са литиево-йонни, желязо-фосфатни и оловно-кисели. Батериите от всякакъв тип се въвеждат под формата на клетки, свързани паралелно и последователно към огромни сглобки с необходимия капацитет.

Тъй като електрическите коли се различават по мощност, батериите им не са еднакви, тоест те се състоят от различен брой клетки. При някои модели напрежението на акумулаторната батерия е по-малко от 400 волта, при други - 800.

Новата батерия е проектирана за дълъг период на работа и пълното й зареждане е достатъчно за максимален пробег, но с течение на времето батерията се износва и трябва да бъде сменена. И в случай на повреда на някои клетки, модулният дизайн на батерията ви позволява да я поправите.

И тук е важно да разберем, че изборът на нова батерия, в случай на изтощение, се извършва индивидуално, бордовият компютър също се програмира съответно. Нещо повече, капитанът, притежаващ специализирано образование, се занимава както с ремонт, така и с подмяна на батерията.

Първоначално животът на батерията на тяговата батерия на електрическото превозно средство е ограничен от обявения живот на производителя, обикновено това е от 5 до 10 години, в зависимост от модела на продукта. С течение на времето средният капацитет на батерията намалява: през първите няколко години тя губи до 10% от капацитета, след това - до 20% за три години, а след това - 1% годишно. Така или иначе, в един момент батерията неизбежно ще трябва да бъде сменена. Но не е необходимо да имате резервна батерия под ръка в продължение на много години.

Използваните батерии от електрическите автомобили не се изхвърлят. Те често са подредени в автономни системи за домашна слънчева енергия, което е много практично. Ако батерията вече не е необходима, тя трябва да бъде изхвърлена правилно и безопасно за околната среда, обикновено това правят и самите производители на батерии.

Вижте също:

Захранвания на Supercharger на Tesla

Как работи безпилотен автомобил и как

10-те най-добри технологии за батерии за зареждане и съхраняване на бъдеща енергия

Вижте също на i.electricianexp.com:

  • Алуминиеви батерии
  • Захранвания
  • Модерни акумулаторни батерии - предимства и недостатъци
  • Литиеви полимерни батерии
  • Как да удължите живота на литиево-йонните батерии

  •